Ο Π. Καμμένος προαναγγέλλει γήπεδο γκολφ στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε; | Βίντεο

0
143

Για “ένα παλιό αεροδρόμιο” στα Χανιά μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος – αναφερόμενος προφανώς στο ιστορικό αεροδρόμιο Μάλεμε – το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και εκεί αναφέρθηκε σε “ένα παλιό αεροδρόμιο στα Χανιά” για το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ξενοδόχους του νομού για τη δημιουργία ενός μεγάλου γηπεδου γκολφ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι όλη η ακίνητη περιουσία των ταμείων είναι προς αξιοποίηση, αλλά “δε θα πουληθούν”, θα γίνουν πολυετείς παραχωρήσεις.

Ουσιαστικά ο Υπουργός φαίνεται να έχει διαβουλευτεί μόνο με τους ξενοδόχους και όχι με τους άλλους φορείς και να έχει αποδεχτεί παλιότερη πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων η οποία με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα και δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2013 παρακάμπτωντας τις πολλές και καταγεγραμμένες αντιρρήσεις γι’ αυτού του είδους την τουριστική ανάπτυξη και τα τεράστια κόστη που συνεπάγεται καθώς και τα μικρά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες πρότεινε να μετατραπεί ο τόπος όπου οι πρόγονοι των κρητικών έδωσαν μια ιστορική μάχη σε γήπεδο γκολφ, σημείο διασκέδασης κι αναψυχής πλούσιων τουριστών.

Η πρόταση των ξενοδόχων

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων πρότεινε τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τους εξής λόγους:

Βρίσκεται στον κύριο τουριστικό άξονα, δυτικά των Χανίων, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι παραθαλάσσιο, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους golfers, ενώ υπάρχει έτοιμη μια τεράστια υποδομή ξενοδοχειακού χαρακτήρα, ικανή να το υποστηρίξει (μόνο τα μέλη της Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων απαριθμούν 23.000 δωμάτια). Παράλληλα να σημειωθεί ότι τα νερά του βιολογικού καθαρισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση του.

Σημείωναν επίσης:

Φυσικά ο ιστορικός χαρακτήρας του αεροδρομίου πρέπει να παραμείνει, και στα υφιστάμενα κτίρια να αναδεχθούν γεγονότα ιστορικά  με φωτογραφίες, video κτλ, εκείνης της περιόδου, ώστε η μνήμη όλων αλλά και των επισκεπτών μας να παραμείνει ζωντανή και να θυμόμαστε με θαυμασμό το γεγονός που άλλαξε την πορεία του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων.

Πολλές προτάσεις

Πάντως, για το πώς θα αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο Μάλεμε υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και πολλές διαφορετικές προτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμος Πλατανιά έδωσε αγώνα για να δημιουργηθεί στο χώρο αθλητικό κέντρο και χώρος αναψυχής. Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης ενώ και πολίτες εξέφραζαν έντονα τις αντιδράσεις τους ενάντια στην εκποίηση.

Όμως και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε μια διαφορετική πρόταση.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 74η Επετείου της Μάχης της Κρήτης και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Μάλεμε στις 25 Μαϊου 2015, ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφραζε πολύ διαφορετικές θέσεις.

"google ad"

Στροφή 180ο της κυβέρνησης και στο θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Μάλεμε

Έλεγε ο κ. Ήσυχος, εκφράζοντας και τη θέση της κυβέρνησης:

«Εκτιμάμε, έχοντας συζητήσει ήδη στο Υπουργείο ότι τέτοιοι ιεροί τόποι οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα και στο Μάλεμε προσφέρονται για αξιοποίηση. Όχι όμως μια αξιοποίηση για το εύκολο κέρδος, αλλά για μια αξιοποίηση που θα αναδείξει τον πλούτο ιστορικό, κοινωνικό, εθνικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να προχωρήσουν γοργά σε βήματα τέτοια ώστε κάθε τελετή που γίνεται σε αυτό τον τόπο να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο. Νεολαία, ανθρώπους όλων των τάξεων αλλά και ξένους επισκέπτες. Γιατί τουρισμός δεν είναι μόνο τουρισμός «ήλιος και θάλασσα» αλλά μπορεί να είναι και ιστορικός, που θα ενώνει τους λαούς.”

Από ότι φαίνεται, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από εκείνους τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πλέον προχωράνε σε κατάθεση προτάσεων που δέχθηκαν σκληρή κριτική και δε μπόρεσαν να εφαρμοστούν ούτε με κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Πάνου Καμμένου:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1K6FwzgEHkk”]