27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Γαλάζιο “αντάρτικο” και μέτωπο κατά Κεραμέως για τα κολέγια

Ημερομηνία:

Η τροπολογία για την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στους επαγγελματικούς φορείς, που έφερε κυριολεκτικά νύχτα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και εσωτερικό ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό καθώς θίγονται επαγγελματικοί κλάδοι που αποτελούν βασικούς σπόνδυλους της ραχοκοκκαλιάς της γαλάζιας παράταξης.

Συγκροτείται μάλιστα ήδη γαλάζιο μέτωπο που ζητά την απόσυρση της τροπολογίας και βάζει στο στόχαστρο την υπουργό Παιδείας. Τα επιμελητήρια, που έχουν όλα ηγεσίες εκλεγμένες με τη ΝΔ καθώς η πλειοψηφία των μελών τους τοποθετούνται στην κεντροδεξιά, συντονίζουν ήδη ανακοινώσεις και ενέργειες.

Οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης, όλοι εκλεγμένοι με τη “σημαία” της ΝΔ, κατήγγειλαν σε κοινή τους δήλωση την κ. Κεραμέως για αιφνιδιαστική κίνηση με τροπολογία στο «και πέντε» και από την πίσω πόρτα, η οποία ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ο,τι αφορά στα επαγγέλματα υγείας.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι από τα 220 μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, την απόφαση κατά της τροπολογίας ψήφισαν 118, ενώ δύο μόλις ψήφισαν παρών και κανένας δεν διαφώνησε. Γεγονός που όπως τονίζει το ΤΕΕ αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανικών να μην περάσει η επίμαχη τροπολογία.

Σημειωτέον ότι ο κ. Στασινός όχι απλώς προέρχεται από τη ΝΔ αλλά φέρεται να έχει άριστες σχέσεις, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, με την κυβέρνηση. Δεν δίστασε όμως να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και να προειδοποιήσει ότι: “Αν οι εμπνευστές των απαράδεκτων ρυθμίσεων για τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μηχανικών δεν αποσύρουν τις ρυθμίσεις και δεν γίνει πραγματικός, επίσημος και ουσιαστικός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς θα έχουν ακέραια, προσωπικά, με το ονοματεπώνυμό τους, την ευθύνη. Το ίδιο και όσοι τους υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Είναι η ώρα να επέμβουν όσοι έχουν πραγματικά την ευθύνη της διοίκησης στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Το δε Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος προανήγγειλε ότι θα κινηθεί και δικαστικά για την ακύρωση της τροπολογίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ μετέχουν στελέχη που προέρχονται από την “καρδιά” της κεντροδεξιάς παράταξης όπως ο Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Σάκης Ιωαννίδης.

Στο μέτωπο κατά Κεραμέως για τα κολέγια συντάσσονται μαζί με τους επιστημονικούς φορείς και τα δημόσια πανεπιστήμια που θίγονται από την τροπολογία. Αλγεινή εντύπωση έχει μάλιστα προκαλέσει και σε γαλάζια στελέχη το γεγονός ότι την ώρα που το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξισώνει τους αποφοίτους των κολεγίων, για τη φοίτηση στα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη προϋπόθεση.

Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί “κίνημα” μηχανικών και οικονομολόγων βουλευτών της ΝΔ, που αιφνιδιάστηκαν με την κατάθεση της τροπολογίας νύχτα, καταγγέλλουν ότι παραπλανήθηκαν και σχεδιάζουν παρεμβάσεις μέσω του κυβερνώντος κόμματος.

Σημειωτέον ότι το γαλάζιο αυτό μέτωπο κατηγορεί την κ. Κεραμέως ότι κινήθηκε αυτόνομα σε ό,τι αφορά στην τροπολογία. Στρέφουν λοιπόν τα βέλη τους στο Παιδείας και όχι στο Μαξίμου, στο οποίο προφανώς και θα θέσουν το ζήτημα σε επόμενη φάση.

Οι γαλάζιοι των επιμελητηρίων καταγγέλλουν ότι η υπουργός Παιδείας δεν έκανε διάλογο με τους φορείς, όπως της είχαν ζητήσει, δεδομένου ότι γνώριζαν πως θα προέκυπτε ζήτημα εξαιτίας της κοινοτικής οδηγίας. Τονίζουν όμως ότι η εν λόγω οδηγία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αναγνώριση των κολεγίων έτσι “χύμα”. Επισημαίνουν ειδικότερα ότι η οδηγία της Κομισιόν ουσιαστικά λέει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίζονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό κατά τις πάγιες θέσεις της ΝΔ θα μπορούσε και θα έπρεπε να λυθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, τα οποία όμως θα πληρούσαν ορισμένες προδιαγραφές.

Από τη στιγμή που δεν αναθεωρήθηκε το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος, και οι επιστημονικοί φορείς ανέμεναν ότι θα άνοιγε η συζήτηση για άλλους τρόπους συμμόρφωσης στο πνεύμα της Κομισιόν. Όμως τα επιμελητήρια θεωρούν ότι η ρύθμιση ξεπερνά κάθε όριο και κρίνουν απαράδεκτο να μην έχουν για παράδειγμα λόγο οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς στην εγγραφή μελών τους, αλλά να αποφασίζει μία διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Ενώ οργή προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία. Μάλιστα στις ανακοινώσεις τους τα επιμελητήρια αφήνουν και αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Και όλα δείχνουν ότι ο γαλάζιος αυτός εμφύλιος μόλις ξεκίνησε…

News 24/7

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την πρωτοφανή δίωξη στον Δ. Ανθούση

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν Χανίων καταγγέλλει  στον Χανιώτικο...

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να μας “κάψει” τον εγκέφαλο;

Ενίοτε αισθάνεσαι πως «καίγονται» εγκεφαλικά κύτταρα σε συναναστροφές. Όντως...