15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γερμανος κληρικός δώρισε έγγραφα και φωτογραφίες από την περίοδο της Κατοχής στην Κρήτη στην Εταιρεία Ίδρυσης Μουσείου Μάχης της Κρήτης: Σκάνδαλο το ότι δεν υπήρξε ούτε μία τιμωρία Γερμανού στρατιωτικού

Ημερομηνία:

Ο Ulrich Kadelbach, Γερμανός κληρικός, διακεκριμένος θεολόγος και συγγραφέας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη και ένας από τους συνεργάτες της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για τη διοργάνωση διεκκλησιαστικών συνεδρίων, βρίσκεται πάλι με τη σύζυγό του στην Κρήτη.

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ IΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, στην οποία πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο: Γερμανικά έγγραφα δικαστικής φύσεως (συνολικού βάρους περίπου 4 κιλών!), αναφερόμενα κατά το πλείστον στην Κρήτη της κατοχικής περιόδου, καθώς και 169 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την Κρήτη της αυτής περιόδου.

Η τελετή παράδοσης του βαρυσήμαντου αυτού υλικού από τον κ. Κάντελμπαχ στον Πρόεδρο της ανωτέρω Εταιρείας κ. Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπό τη συντονιστική Προεδρία του Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Κ. Ζορμπά, Μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδερός, τα έγγραφα αυτά γίνονται ευγνωμόνως δεκτά ως ένας από τους θεμέλιους λίθους του Αρχείου Τεκμηρίων της Κατοχής και της Αντίστασης, το οποίον αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα της Εταιρείας.

Το μεγάλου ιστορικού και γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος αυτό υλικό θα είναι προσιτό στους ερευνητές αμέσως μετά την ψηφιοποίηση του. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνεται η δήλωση του δωρητή, ότι παραμένει άμισθος συνεργάτης του σημαντικού έργου της Εταιρείας για την αναζήτηση και προσφορά και άλλου σχετικού υλικού, επειδή αυτός και την Κρήτη μεγάλως τιμά και ως ανερμήνευτο θεωρεί το σκάνδαλο, ότι στη σχετική αναζήτησή του δεν συνάντησε καμιά πράξη γερμανικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που να δικάζει και να τιμωρεί έστω και έναν Γερμανό στρατιωτικό για εγκλήματα πολέμου!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ