Γιάνης Βαρουφάκης: Η μεγάλη επιστροφή ενός ανίκητου ηττημένου

Κανένα σχόλιο

Του Νίκου Γιαννόπουλου

Από τον Αύγουστο του 2015, όταν έθεσε εαυτόν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μη ψηφίζοντας τον τρίτο μνημόνιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχεδίαζε προσεκτικά την επαναφορά του.

Η επιλογή του να ιδρύσει έναν πανευρωπαϊκό κομματικό φορέα ο οποίος θα έπαιρνε μέρος στιςευρωεκλογές λοιδωρήθηκε από τους εχθρούς (ουκ ολίγοι) και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τους φίλους του. Και όμως, ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παίρνει το πρώτο στοίχημα. Και το παίρνει καθαρά και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

"Sponsored links"

Απόψεις στο πέρασμα των χρόνων ο καθηγητής οικονομικών δεν άλλαξε. Εξακολουθεί να μιλά για ουσιαστική και μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει αποτυχημένες τις πολιτικές και των τριών μνημονίων, εξακολουθεί να πιστεύει σ’ έναν άλλο δρόμο και να παραμένει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, βαθιά ευρωπαϊστής.

Οταν άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να καταφέρει. Οσο όμως κυλούσαν οι μέρες, η δυναμική του ΜΕΡΑ 25 αυξανόταν, ο φυσικός του ηγέτης, με το ανυπέρβλητο επικοινωνιακό του χάρισμα, πίστευε περισσότερο στον εαυτό του και οι αναποφάσιστοι, όπως προκύπτει, τον προτίμησαν.

Είναι σαφές, όχι όμως ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένο, ότι το ΜΕΡΑ 25 άντλησε ψήφους από τη συνολικότερη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, στους ψηφοφόρους του οποίου βέβαια έχει ακόμη πολύ μεγάλες συμπάθειες. Ο λόγος του Βαρουφάκη συγκινεί και προσφέρει διεξόδους,έστω και αν το 2015 οι κινήσεις του κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Στο βιβλίο του πάντως (Ανίκητοι Ηττημένοι) που θα γίνει ταινία από τον τεράστιο Κώστα Γαβρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιό του εν τέλει δεν έτυχε υποστήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα. Ισως, ακολουθώντας το δικό του δρόμο, να έχει στο μέλλον ακόμη μία ευκαιρία… Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάνης επέστρεψε για να μείνει.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις