21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Για εποικοδομητικό διάλογο συμφώνησαν Σταθάκης-Δρίτσας με τους Κινέζους

Ημερομηνία:

Η κοινή θέση για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σε πολλαπλά επίπεδα, με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με αντιπροσωπεία της Κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον πρεσβευτή Zou Xiaoli, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί και ο πρεσβευτής συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι μετά τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Θ.Δρίτσα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ η κινεζική πλευρά εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Κινέζων σχετικά με την τύχη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, δεδομένων των θέσεων που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την ορκωμοσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Γ.Σταθάκη και τον Θ.Δρίτσα, η οποία χαρακτηρίστηκε «γόνιμη» από ελληνικής πλευράς, βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, η επένδυση και τα σχέδια της Cosco, και τα εργασιακά.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για μια εντυπωσιακά γόνιμη συνάντηση όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα αναπτυξιακής συνεργασίας και παρέπεμψε για το θέμα της Cosco στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη λέγοντας ότι «δεν προσερχόμαστε με αμφισβήτηση των συμβάσεων και δεν θέτουμε θέμα ακύρωσης των συμβάσεων γιατί αυτές έχουν θεσμοθετηθεί και δεν μπορεί εύκολα να πει κάποιος ότι δεν τις αναγνωρίζω».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «όμως πρέπει αυτές οι διαδικασίες να τεθούν ξανά και ξανά σε ένα ανοικτό διάλογο για να βελτιωθούν για αμοιβαία ωφέλεια».

Επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη λέγοντας πως θα ξεκινήσει κύκλος διαβούλευσης με τοπικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των λιμένων αυτών.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας είχε ταχθεί υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργασιακά θέματα στην Cosco.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...