«Για μία θάλασσα ειρήνης»: Μεταφεστιβαλική εκδήλωση του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Παλαιόχωρα

Κανένα σχόλιο

Στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχώρας μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης».

Η εκδήλωση γίνεται προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα. Ως τόπος διεξαγωγής επιλέχτηκε η Παλαιοχώρα, καθώς αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες μία από τις πρώτες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και είναι ένα από τα νοτιότερα άκρα τις γηραιάς ηπείρου.

Στα νερά της Μεσογείου και κυρίως στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη, γίνεται καθημερινά πλέον μία μάχη επιβίωσης. Δεκάδες βάρκες οι οποίες ξεκινούν από τη Λιβύη για να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέσα σε αυτές βρίσκονται συνήθως άνθρωποι που πουλιούνται και αγοράζονται στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης και βασανίζονται μέσα σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης στη γειτονική μας χώρα.

"Sponsored links"

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά για ναυάγια που γίνονται στη θαλάσσια αυτή περιοχή με εκατοντάδες νεκρούς, των οποίων οι σοροί ποτέ δεν έχουν βρεθεί και η ταυτότητα παραμένει άγνωστη. Είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τα επικίνδυνα μονοπάτια της προσφυγιάς και η μόνη τους ελπίδα σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι μέσα στη θάλασσα είναι να διασωθούν από παραπλέοντα πλοία ή διασωστικές ομάδες που επιχειρούν στην περιοχή, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Από το 2014 μέχρι σήμερα στα νερά της Μεσογείου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.200 άνθρωποι (Πηγή: Missing Migrants Project). Αυτή τη χρονιά μόνο, ο αριθμός ανέρχεται σε πάνω από 920. Αυτός είναι ο αριθμός των νεκρών που καταγράφηκαν επίσημα, καθώς από τα δεκάδες ναυάγια των τελευταίων χρόνων καταγράφονται μόνο οι νεκροί που εντοπίζονται και οι επιζώντες. Υπάρχει ένας ακόμα αριθμός νεκρών που ποτέ δεν θα γίνει γνωστός και είναι απροσδιόριστα υψηλότερος.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, διασώστης στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, ο Μανώλης Φραγκάκης, Παθολόγος και Πρόεδρος στο Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων και ο Χαλίλ Καραπασάογλου Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Φουράκη.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα υπάρχουν επίσης οι εξής εκθέσεις:

-Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητριών/μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με θέμα την ειρήνη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Το συντονισμό έχει αναλάβει η ζωγράφος Μαρία Σπανομαρκίδου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία δημιουργία πάνω σε καμβά με τη συμμετοχή των μαθητριών/μαθητών και σχεδιάζεται να αποσταλεί στη Νότια Ιταλία ως ένδειξη αλληλεγγύης.

– Εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.

Πρόκειται για δύο φωτογράφους από το Αφγανιστάν που μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά νησιά (Κρήτη και Λέσβος), ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, βάση των ευκαιριών που τους δόθηκαν και τους τόπους στους οποίους ζουν. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε πολιτικό άσυλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στη δεύτερη περίπτωση κατατέθηκε αίτημα ασύλου εδώ και ένα χρόνο και η συνέντευξη ασύλου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η μία έκθεση αποτυπώνει την επίπονη καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στις σκηνές στο hotspot της Μόριας στη Λέσβου στο οποίο έζησε ο ένας φωτογράφος και η άλλη στιγμιότυπα από την φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της Κρήτης, όπως τα βιώνει ο δεύτερος φωτογράφος.

"Sponsored links"

-Συλλογή ποιημάτων από το βιβλίο «Ρακοσυλλέκτης χρόνος» της Κωνσταντίνας Γεωργαντά

Κέρασμα θα προσφέρει ο Πολυπολιτισμικός Σύλλογος Γυναικών Σελίνου

Συνέλευση οργάνωσης 14ο Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις