Για τους δημοσιοκάφρους και τις ειδήσεις του αίματος και των εντέρων: Η περίπτωση της Τσαμπάκ | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Ξηρουχάκης | Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι γνωστός. Ψέματα και παραπληροφήρηση με τελικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης. Επίσης θέλουν να δίνουν αίμα στο κοινό για να το ικανοποιούν και να το αποπροσανατολίζουν από τις τρέχοντες οικονομικές εξελίξεις (θυμηθείτε την περίπτωση της μικρής Άννυς και πως τα ξεφτιλισμένα πορνογραφικά ΜΜΕ εκμεταλλευτήκαν την τραγωδία για παραπάνω τηλεθέαση και για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι οικονομικές εξελίξεις)

Θα αναφερθούμε τώρα σε μία περίπτωση δημοσιογράφου που ξεφτίλισε τα ΜΜΕ της εποχής της. Η Κριστίν Τσάμπακ (Christine Chubbuck) (24 Αυγούστου 194415 Ιουλίου 1974) ήταν αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια .Στις 12 Ιουλίου, καβγάδισε με τον σκηνοθέτη των ειδήσεων που έκοψε ένα από τα θέματά της. Ο λόγος ήταν ότι ο σκηνοθέτης ήθελε να προβάλει ένα περιστατικό με πυροβολισμούς ακολουθώντας την πολιτική του σταθμού που ζητούσε από τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν στο «αίμα και τα έντερα».

Το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, η Τσάμπακ παρουσίασε στα πρώτο οκτώ λεπτά τρεις ειδήσεις εθνικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια ένα περιστατικό πυροβολισμών. Η  ταινία όμως με το ρεπορτάζ από τους πυροβολισμούς μπλόκαρε και δεν μπορούσε να παίξει. Η Τσάμπακ είπε προς την κάμερα: «Σύμφωνα με την πολιτική του καναλιού 40 να σας φέρνει τα τελευταία, ζωντανά νέα από “αίμα και έντερα”, θα δείτε άλλη μια πρωτιά–μια απόπειρα αυτοκτονίας»..  Αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε απότομα προς τα εμπρός.

"Sponsored links"

Στα χαρτιά που βρεθήκανε η Κριστίν Τσάμπακ (που είχε προσχεδιάσει την αυτοκτονία της ) είχε  γράψει: “H Κριστίν Τσάμπακ από τις ειδήσεις του TV 40 αυτοπυροβολήθηκε σε μια ζωντανή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του τοκ σόου του καναλιού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση».

Υποστηρίχθηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά για το ιδεολογικό της background.Όμως αυτό που σοκάρει πραγματικά ήταν τα τελευταία της λόγια που καταδίκαζαν τη λατρεία των ΜΜΕ και των αποχαυνωμένων θεατών για αίμα: «…θα δείτε άλλη μια πρωτιά–μια απόπειρα αυτοκτονίας”

Δείτε σε βίντεο την Κριστίν Τσάμπακ:

Παρακολουθήστε και ένα απόσπασμα από την ταινία “The Network” της οποίας το σενάριο εμπνεύστηκε από τη συγκεκριμένη ιστορία:

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

O Παναγιώτης Ξηρουχάκης είναι Διδάκτωρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συντάκτης του περιοδικού ZERO GEOGRAPHIC. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις