20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Για 19η ημέρα αγρότες στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια – Καταγγέλουν συνάντηση της κυβέρνησης με «πρόθυμους» αγρότες

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη 14/2/2019 η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντήθηκε με κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών, από τα Χανιά συμμετείχε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Χανίων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου «στην συνάντηση αυτή η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για τα οποία παλεύουμε εδώ και  20 μέρες στα μπλόκα.»

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Αυτή η ολοκληρωτική άρνηση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να λυθούν προβλήματα της αγροτιάς, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, δημιουργούν και οξύνουν. Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι οι προκλήσεις για «διάλογο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές, ενώ παραπλανητικές είναι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως θα δρομολογηθούν λύσεις στο επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε η κυβέρνηση, μόλις λίγη ώρα πριν τη δική μας, με κάποιους αγρότες που κανείς δεν ξέρει τι και ποιόν εκπροσωπούν, αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της, με την χρησιμοποίηση διαφόρων “προθύμων”, να υπονομεύσει και να διασπάσει τον αγώνα μας. Μια προσπάθεια που δεν της βγήκε, καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτός ο βρώμικος ρόλος που ανέλαβαν να παίξουν οι εν λόγω “πρόθυμοι”.

Τα περί “δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας”, που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων – το ίδιο κάνει και για τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων – αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος μας.

Τα ίδια “δημοσιονομικά δεδομένα” δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση της “πρώτη φορά Αριστεράς” να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνό προνομίων σε μερικές δεκάδες κεφαλαιοκράτες, ανάμεσά τους εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φρόντισε να το παίρνουν πάμφθηνο εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, καθορίζοντας γι’ αυτό κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Επίσης, ενώ αρνείται το αίτημά μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ακόμα, ενώ με το “επιχείρημα” ότι δεν το επιτρέπουν οι “κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού”, δεν δέχεται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, ώστε να μην μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των “ανοιχτών” τιμών, από την άλλη εξακολουθεί να προσφέρει “κατώτατα εγγυημένα κέρδη” στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και “εγγυημένη κερδοφόρα τιμή” στο ρεύμα που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται, κυνικά και προκλητικά, να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα.

Για παράδειγμα, αρνείται να καλυφθεί από το κράτος η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που φέτος είδαν κοντά στο 70% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το δάκο, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία, για την οποία, μάλιστα, οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δίνει το χρήμα με τη σέσουλα στους μεγαλοεργολάβους για να φτιάξουν φράγματα που χάνουν νερό και λιμνοδεξαμενές που καταστράφηκαν πριν καν γεμίσουν ενώ εμείς πληρώνουμε πανάκριβα το νερό για τις καλλιέργειες και τα ζώα μας. Στην ίδια κατάσταση θα μείνουν ως συνήθως και οι αγροτικοί δρόμοι που καταστράφηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία ενώ θα μας στέλνουν στον ΕΛΓΑ για να ζητιανεύουμε ψίχουλα για την τεράστια ζημιά που υπέστη η παραγωγή μας.

Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως “βγήκαμε από τα μνημόνια” και “μπαίνουμε στην ανάκαμψη”, συνεχίζουν τα “μνημονιακά” μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, η εφαρμογή του Τέλους Επιτηδεύματος κ.ά.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προκλήσεων σε “διάλογο” και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.

"google ad"

Καταγγέλλουμε, επίσης, την “ένοχη σιωπή” κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 μέρες τώρα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Μετά τις συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα.

Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το Σάββατο 16/2, στη 1 το μεσημέρι, καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όλους τους συμμάχους μας που μας συμπαραστάθηκαν όλες αυτές τις μέρες στον αγώνα μας να δώσουν δυναμικό αγωνιστικό παρών στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.  Καταγγέλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...