23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γιγάντωση… εξάρτησης: Συζητούν τη μεταφορά δυνάμεων από Ιράκ και Αφγανιστάν στη Βάση της Σούδας, μεγαλώνουν το κρηπίδωμα για πυρηνοκίνητα, επεκτείνουν την αεροπορική βάση!

Ημερομηνία:

Τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επέλεξε να επισκεφθεί κατά τη διήμερη παρουσία του στην Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Και η επιλογή του αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλει με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να στείλει πρωτίστως ένα μήνυμα προς την Αγκυρα: «Οτι είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θέλουν τη Σούδα να τη μετατρέψουν σε μια αεροναυτική βάση – μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική. Την ώρα μάλιστα που αποσύρουν αμερικανικά στρατεύματα από άλλες περιοχές όπως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, όχι μόνον επιθυμούν την παραμονή των δυνάμεών του στη Σούδα, αλλά συζητούν να μεταφέρουν μέρος των δυνάμεών τους που αποσύρουν στη σημαντική αυτή βάση στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το in.gr το Κρηπίδωμα Κ-14 το οποίο δέχεται πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια διαρκώς επεκτείνεται  ώστε να δέχεται περισσότερα πολεμικά πλοία και άλλων χωρών.

Αλλωστε δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται στη Σούδα θηριώδη αμερικανικά πολεμικά πλοία, ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το αμερικανικό ναυτικό, όπως το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams (με μήκος 230 μέτρα) ή το καταμαράν υψηλής ταχύτητας USS Trenton, με 103 μέτρα μήκος, το αντιτορπιλικό Τσώρτσιλ και πολλά άλλα.

Ο Τζέφρι Πάιατ

Αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισκέπτεται συχνά τη Σούδα.

Κάποιες φορές για να υποδεχθεί τα αμερικανικά πληρώματα των πολεμικών σκαφών, άλλες για να επιδείξει στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τα νέα ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιεί η αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι Seals (Φώκιες).

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» Βάση, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στην αεροπορική Βάση, στον αμερικανικό τομέα της, που όμως θα εξυπηρετούν και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Βεβαίως οι Αμερικανοί με την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης που σχεδιάζουν θα είναι πλέον δυνατή η προσγείωση (και μεταστάθμευση) μεγαλύτερων, περισσότερων και πιο βαριών πολεμικών αεροσκαφών, όπως αεροσκάφη στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17Α, καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ κ.λπ.

Με πληροφορίες από in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...