17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γιώργος Χαροκόπος: Ο Κρητικός επικηρυγμένος από τους ναζί αντιστασιακός που αποτέλεσε βασικό σύνδεσμο της απαγωγής Κράιπε

Ημερομηνία:

Του Αριστομένη Συγγελάκη *

«Ο ένας ξανοίγει τον γκρεμό και τονε πιάνει ζάλη

κι ο άλλος στην άκρη του γκεμού χορεύει πεντοζάλη»

26 Απριλίου 2019: 75 χρόνια από την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε.

Η υπέροχη αυτή μαντινάδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αντιστασιακού Γεωργίου Χαροκόπου, που έφυγε πριν ένα μήνα από κοντά μας, στα θύματα του φασισμού στην Κρήτη κι ολόκληρη την Ελλάδα και σε όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό και πλήρωσαν με τη ζωή τους – και μέσα στη Γερμανία!

Ένα μήνα πριν, στις 26 Μαρτίου, η οικογένειά του, οι Κρητικοί της Αθήνας και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τον Αντιστασιακό Γεώργιο Χαροκόπο, που έφυγε υπερπλήρης ημερών και αγώνων. Πρόκειται για κορυφαία μορφή ανιδιοτελούς και ασυμβίβαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των εθνικών, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων.

Ο Γεώργιος Ευθυμίου Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην Πατσό Ρεθύμνου. Το 1939 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Το 1941, 22 ετών, είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα και μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο συγκρότησε Αντιστασιακή ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Υπήρξε βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης (Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου) στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου.

Ως αποτέλεσμα της αντιστασιακής του δράσης ο Χαροκόπος ήταν επικηρυγμένος από τους Ναζί ως εξαιρετικά επικίνδυνος αντιστασιακός και σύνδεσμος των συμμαχικών δυνάμεων με το ειδικό σχέδιο σύλληψης του Πύρινος Κύκλος, όπως γράφει στο βιβλίο του «Φλεγόμενα Ράσα» ο ιστορικός Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο Χαροκόπος διέφυγε, μαζί με όλη την ομάδα, στην Αίγυπτο, κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τους κατακτητές. Βραβεύθηκε από τις ελληνικές και συμμαχικές αρχές για την προσφορά του.

Ο Γεώργιος Χαροκόπος παρέμεινε ενεργός πολίτης μέχρι την τελευταία ώρα. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων (Φρούριο Κρήτη, Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε, Ξεχασμένο χρέος, Αν η Ελλάδα δεν έλεγε «Όχι» το 1941, Οι τελευταίοι της Βέρμαχτ) και αρθρογράφος πολυάριθμων άρθρων, πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Φωτογραφία από την κηδεία του

Με τα κείμενά του και τις ομιλίες του συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Μας συγκλόνισε με τη διάθεσή του να συμμετάσχει στη συγκέντρωση και πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία, πέρυσι (27.4.2018), ανήμερα της επετείου της εισβολής της Βέρμαχτ στην Αθήνα. Δεν τα κατάφερε τελικά αλλά έστειλε θερμό μήνυμα υποστήριξης.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό της Παναγίτσας του Παλιού Φαλήρου την Τρίτη 26 Μαρτίου, ενώ ο ενταφιασμός έγινε στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

"google ad"

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Σπύρος Χριστόπουλος, ο υιός του εκλιπόντος Ευθύμιος Χαροκόπος, ο Πρόεδρος Ελλήνων Λογοτεχνών Ελευθέριος Τζώκας και ο Πρέσβυς επί τιμή Πολύδωρας Κοκκονάς οι οποίοι αναφέρθηκαν στον σπουδαίο Αντιστασιακό, γλυκύτατο άνθρωπο, εκλεκτό συγγραφέα και καλό οικογενειάρχη Γεώργιο Χαροκόπο.

Η Χήρα του Γεωργίου Χαροκόπου Δωροθέα και τα παιδιά του Βηθλέμ, Ευθύμιος, Χριστίνα και Κατερίνα ήταν συντετριμμένοι αλλά έμπλεοι υπερηφάνειας.

Παρέστησαν η Βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Δάφνης και Υμμητού Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ-Αργηγού ΓΕΣ και της 13 ΔΕΕ(Ιερός Λόχος) είτε με προσωπική τους πρωτοβουλία και συγκεκριμένα ο Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Χιονής, πρώην Διοικητής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ,-Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ Βασίλης Αποστολάκης και Υποστράτηγος ε.α. Ευθύμιος Χαροκόπος, οι Αντιδήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Ανδρέας Δούμας και Ανδρικοπούλου και Σαρωνικού Λιοδακάκης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Κουρητών Εμμανουήλ Παττακός, οι υποψήφιοι Βουλευτές Ρένα Βασιλάκη και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Αττικής Γιώργος Μαριδάκης και πολλοί Πρόεδροι Κρητικών Σωματείων, ο ιδιοκτήτης του KΡΗΤΗ FM Στέλιος Παττακός και ο Εκδότης των Παγκρητικών Νέων Στέλιος Βανταράκης, αρκετοί Αμαριώτες και πλήθος κόσμου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος και Αριστομένης Συγγελάκης.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του και θα έχει πάντα θέση στην καρδιά μας ως πρότυπο αντίστασης, αγωνιστικότητας και ήθους. Ευθύνη μας να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, του αγώνα για ανάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, για Δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Χρόνια πολλά σε όλους! Καλή Ανάσταση!

Σημείωση: Στοιχεία για το σημείωμα αυτό λάβαμε από τον επικήδειο του γιου του Ευθύμιου Χαροκόπου (τον ευχαριστώ όπως και την κόρη του εκλιπόντος Χριστίνα Χαροκόπου), από σχετικό κείμενο του συναγωνιστή Γιώργου Σταράκη και δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Κρήτη (ηλεκτρονική έκδοση, 21.3.2019).

Φωτογραφίες λάβαμε από τους Αντώνη Μυτιληνάκη, Γιάννη Σαββάκη και Στέλιο Παττακό με τη βοήθεια του Στέλιου Βανταράκη.

Την υπέροχη μαντινάδα οφείλω στον Μανόλη Χατζηνάκη, που την έφερε στην επιφάνεια.

Ευχαριστούμε άπαντες!

* O Aριστομένης Συγγελάκης είναι Διδάκτωρ Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...