17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γκάλμπρεϊθ: Το Eurogroup είναι ένα “εύθυμο μπορντέλο”

Ημερομηνία:

Το γαλλικό περιοδικό Marianne φιλοξενεί τα πεπραγμένα της περασμένης εβδομάδας στην Ευρώπη με έναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τίτλο. Πώς περιγράφει το Eurogroup ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ

“Εύθυμο μπορντέλο” χαρακτηρίζει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Marianne την αίθουσα του Eurogroup, αναφερόμενη στο χάος των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πολύ “καλή λειτουργία” του, όπως αυτή διαπιστώθηκε όλη την περασμένη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους της. Το άρθρο αναφέρεται στη μαρτυρία του οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ που συνόδευε το Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

Τα συμπεράσματα της εμπειρίας του Αμερικανού οικονομολόγου ήταν χαρακτηριστικά. “Έχω δουλέψει επί μακρόν με το Κογκρέσο (στις ΗΠΑ), ένα σώμα που λειτουργεί χαοτικά και απροσδόκητα, αλλά το Eurogroup ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη”. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι σύμφωνα με το άρθρο η παρωδία της παρουσίασης ενός διαφορετικού εγγράφου συμφωνίας από τον Επίτροπο Μοσκοβισι, η οποία και αντικαταστάθηκε από το κείμενο Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σε έναν δεύτερο παραλογισμό ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει την κίνηση Σόιμπλε να απορρίψει την ελληνική αίτηση παράτασης πριν καν αυτή κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Μια κίνηση που στα μάτια του Γκάλμπρεϊθ μοιάζει ακατανόητη και τον κάνει να απορεί με τη χώρα που αποτελεί σήμερα “την πιο ισχυρή κυβέρνηση της Ευρώπης”.

Τέλος, ο οικονομολόγος αναφέρει πως η εμπειρία του, τού έδειξε πως οι Ευρωπαίοι είναι κακοί διπλωμάτες “που ναι μεν παίζουν σκληρό παιχνίδι”, όμως “δεν παίζουν αυτό το παιχνίδι πολύ καλά”. Σε αυτό το σημείο σημειώνει πως υπήρξαν χώρες που συμμετείχαν στη συζήτηση με το βλέμμα στις εκλογές, τρομοκρατημένοι στην ιδέα πως η αντιπολίτευση θα μπορούσε να πάρει κουάγιο από τη θέση της Ελλάδας.

Marianne

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...