21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Φρούριο Ιτζεδίν με Γλυκερία και Imam Baildi

Ημερομηνία:

Το φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις σε όλο τον Νομό Χανίων μέσα στο καλοκαίρι,κορυφώνει τις εκδηλώσεις του,στα Χανιά στις 15-16 Σεπτέμβρη στο φρούριο του Ιτζεδίν.

Σε σχετικεί κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος μας, του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της νεολαίας μας της ΚΝΕ.

Αυτή ακριβώς την διαδρομή φωτίζει το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, που είναι δανεισμένο από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου:«Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, Δύσκολος Δρόμος!… Σίγουρος Δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ…Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!»

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ φέτος είναι ξεχωριστό και για ένα επιπλέον λόγο. Πραγματοποιείται στο ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν. Στον τόπο αυτό γράφτηκαν μερικές από τις χρυσές σελίδες της 100 χρονης ηρωϊκής πορείας του ΚΚΕ.Με την επιλογή του χώρου,επιδιώκουμε να τιμήσουμε τους χιλιάδες που κράτησαν ψηλά την σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με τεράστιο προσωπικό κόστος,όχι απλά δεν απαρνήθηκαν τα ιδανικά τους,αλλά μετέτρεψαν τις φυλακές σε κάστρα αγώνα,σε πέτρινα πανεπιστήμια.

Πολύ σπουδαία ήταν η μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές, που «μετέτρεψαν τα κάτεργα σε κρυφά σχολειά» και «τα μπουντρούμια σε εργαστήρια λαϊκής τέχνης και δημιουργίας. Μέσα στις φυλακές αυτές έμαθαν γράμματα κάποιοι εντελώς αγράμματοι, διαδόθηκε το λογοτεχνικό έργο, μαζί με άλλες μορφές τέχνης, γράφτηκαν βιβλία, χειρόγραφες εφημερίδες, ποιήματα, παίχτηκαν θεατρικά έργα, δημιουργήθηκαν έργα πραγματικής λαϊκής τέχνης. Εκεί, για ένα διάστημα, λειτούργησε μέχρι και σχολή δημοσιογραφίας..

Το Φεστιβάλ στήνεται µε το µεράκι, την εθελοντική σχεδιασµένη δουλειά χιλιάδων νέων, στηρίζεται στην ενίσχυση χιλιάδων ανθρώπων! Έχει γίνει θεσµός γιατί αγκαλιάζεται από δεκάδες χιλιάδες, αλλά και γιατί το µήνυµα που φέρνει είναι ανατρεπτικό, ξεχωριστό, ελπιδοφόρο. Γιατί είµαστε σίγουροι: Ό,τι σήµερα φαντάζει ακίνητο, θα κινηθεί. Ο καπιταλισµός είναι το χτες. Ο σοσιαλισµός είναι το µέλλον!

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Χανίων και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούμε τον λαό και την νεολαία του Νομού να πάρει μέρος μαζικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ,να διεκδικήσουμε το Φρούριο Ιτζεδίνκαθώς και το ιστορικό αρχείο των φυλακών,να αποκατασταθούν πλήρως,να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία με ευθύνη του κράτους,με στόχο την αξιοποίηση του Φρουρίου σαν χώρος ιστορικής κληρονομιάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη ώρα έναρξης 8μμ:

8μμ Κρητικό Γλέντι με τους Γ.Σκευάκη, Κ.Παχάκη και το Λαογραφικό σύλλογο Χανίων

8:30μμ Συναυλία με τίτλο «τα τραγούδια του αγώνα», του Μίκη Θεοδωράκη με το Τάσο Ψαλιδάκη και το Μουσικό Σύνολο Χανίων

9:15μμ Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα «Το ΚΚΕ στις Μεγάλες στιγμές της Ταξικής Πάλης», από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

10μμ Συναυλία με τους ImamBaildi

"google ad"

Κυριακή 16 Σεπτέμβρη ώρα έναρξης 8μμ:

8μμ Συναυλία αφιερωμένη στα «100 χρόνια ΚΚΕ» με το Εντέχνως Λαϊκοί,Μιχάλη Μπακατσάκη, HalicutiBandκαι το συγκρότημα της ΚΝΕ.

9:15μμ Πολιτική Ομιλία με το Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

10:15μμ Συναυλία με τη Γλυκερία.

Ταυτόχρονα στον χώρο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον χώρο των φυλακών καθώς και σε έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ,ενώ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Τις μέρες του φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για τη μεταφορά προς το φρούριο του Ιτζεδίν ανά μια ώρα από τις 6:30 έως τις 9:30 με αναχώρηση από την αφετηρία του ΚΤΕΛ Χανίων. Αντίστοιχα μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για την επιστροφή προς τα Χανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...