Γονάτισαν οι φορολογούμενοι – Μειώθηκε η εισπραξιμότητα των φόρων

Κανένα σχόλιο

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει πλέον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και επιχειρήσεων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr. Αν και πέρυσι η εισπραξιμότητα των φόρων κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φέτος τα στοιχεία δείχνουν –έστω και μικρή- κάμψη. Πρόκειται για τα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα οποία αφορούν το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών των τεσσάρων βασικότερων φόρων. Ας δούμε τι δείχνουν τα στοιχεία για το ποσοστό είσπραξης σε σχέση με το συνολικό βεβαιωμένο ποσό που έπρεπε να εισπραχθεί:

– Οι εμπρόθεσμες πληρωμές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώνονται το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου στο 68,1%. Δηλαδή ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν πληρώνει εμπρόθεσμα το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό σε σχέση με το 2016 είναι μειωμένο καθώς διαμορφωνόταν στο 68,62% ενώ ειδικά τον Νοέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 67,19%.

– Οι εμπρόθεσμες πληρωμές του φόρου ακινήτων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνονται την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου στο επίπεδο του 74,43%. Ειδικά τον Νοέμβριο η εισπραξιμότητα ήταν 74,33% που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα την τρίτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ήταν το 2016 οριακά υψηλότερη στο 74,12%.

"Sponsored links"

– Τη μεγαλύτερη μείωση εισπραξιμότητας εμφανίζει ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 ήταν στο επίπεδο του 86,95% ενώ το 2016 ήταν στο επίπεδο του 88,79%.

– Μείωση εμφανίζει και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου ήταν 84,07% έναντι 84,6% που ήταν στο σύνολο του 2016.

–  Στο σύνολο των τεσσάρων παραπάνω φόρων η εισπραξιμότητα ήταν στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 στο επίπεδο του 80,61% έναντι 80,88% στο σύνολο του 2016.

Καταιγίδα κατασχέσεων

Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε σαρωτικές κατασχέσεις προκειμένου να στηρίξει τα κρατικά ταμεία. Κάθε εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου επιβλήθηκαν χίλιες νέες κατασχέσεις με το σύνολο των οφειλετών που ζουν πλέον υπό το βάρος της κατάσχεσης να έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

capital.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις