Γραπτή Ερώτηση Νότη Μαριά: «Η δανειζόμενη Ελλάς δανείζει τους δανειστές της για να την ξαναδανείσουν επιβάλλοντας της Μνημόνια και μέτρα περικοπών»

Κανένα σχόλιο

Τον βαθμό έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος στα επισφαλή ομόλογα της Deutsche Bank στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης ζήτησε να πληροφορηθεί ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή και η οποία απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Η ΤτΕ έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ομόλογα χωρών και υπερεθνικών οργανισμών ύψους 17 δις, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Ι. Μουρμούρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» υπενθύμισε στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς και ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν αγοράσει ομόλογα της Deutsche Bank, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας υφίσταται ραγδαία πτώση.

Σε αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Νότης Μαριάς έχει γνωστοποιήσει ότι ζήτησε τόσο γραπτά (Νότης Μαριάς προς Μάριο Ντράγκι: Που βρήκε η Τράπεζα της Ελλάδας τα €17 δις για να αγοράσει χρέη όσων επιβάλλουν τα μνημόνια στη χώρα;), όσο και προφορικά (Σφοδρή επίθεση Νότη Μαριά στον Μάριο Ντράγκι: «Ανεξάρτητη ΕΚΤ δεν σημαίνει Ανεξέλεγκτη ΕΚΤ»), επίσημη ενημέρωση από τον Μάριο Ντράγκι για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και έχει επισημάνει το οξύμωρο «η δανειζόμενη Ελλάς να δανείζει τους δανειστές της για να την ξαναδανείσουν επιβάλλοντας της Μνημόνια και μέτρα περικοπών».

"Sponsored links"

Με το σύνολο των ερωτήσεων του (Νότης Μαριάς προς Μάριο Ντράγκι: Που βρήκε η Τράπεζα της Ελλάδας τα €17 δις για να αγοράσει χρέη όσων επιβάλλουν τα μνημόνια στη χώρα;), ο Νότης Μαριάς θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την ΕΚΤ και ζητά να πληροφορηθεί:

1) Από πού βρήκε ο κ. Στουρνάρας 17 δις ευρώ για να αγοράσει ομόλογα χωρών και υπερεθνικών οργανισμών της ΕΕ;
2) Πόσα ομόλογα της Deutsche Bank κατέχει η ΤτΕ από τη συμμετοχή της στο QE;
3) Πόσο εκτεθειμένη είναι συνολικά η ΕΚΤ και επομένως η ευρωζώνη στον Γερμανικό κίνδυνο της Deutsche Bank;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης προς τον Μάριο Ντράγκι:

ΘΕΜΑ: Ποσοτική Χαλάρωση και επισφαλή ομόλογα της Deutsche Bank

Από τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωσύστημα αγοράζει μηνιαίως τίτλους αξίας €60 δισ., στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 σε €582 δισ.

Σύμφωνα με ομιλία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι.. Μουρμούρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4/12/2015 η ΤτΕ τοποθέτησε €17 δισ. στην αγορά τίτλων άλλων χωρών της ΕΕ και υπερεθνικών οργανισμών, (PSPP= €13 δισ., CBPP3= €4 δισ.),

Ταυτόχρονα η Deutsche Bank φέρεται να έχει εισαγάγει στις διεθνείς αγορές επισφαλή ομόλογα, γεγονός που προκαλεί την ραγδαία πτώση της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

1)Εάν στο πλαίσιο του QE έχουν αγοραστεί ομόλογα της Deutsche Bank και αν ναι, τι ποσό έχει διατεθεί για την αγορά τους;
2)Εάν μεταξύ των τίτλων που αγόρασε η ΤτΕ, δαπανώντας €17 δις, βρίσκονται και ομόλογα της Deutsche Bank και αν ναι, τι ποσό έχει διατεθεί από την ΤτΕ για την αγορά των εν λόγω ομολόγων;

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις