21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γ. Ζερδέλης: «Σε πτώση θέλουμε να οδηγήσουμε το μνημόνιο και όχι την κυβέρνηση»

Ημερομηνία:

Συντάκτης: Ανθή Παζιανού

Ενάντια στα μνημόνια -ψηφίζοντας «όχι» στο πιο πρόσφατο- αλλά θετικός στην κυβέρνηση και υπέρμαχος της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής Νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Τον τίμησε για δεύτερη φορά με την ψήφο της η Λέσβος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ και ως γιατρός παθολόγος ο ίδιος αντιτάχθηκε στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το ΠΕΔΥ, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις του κλάδου. Παράλληλα, δεν έκρυψε ποτέ τη διαφωνία του με την αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

• Κύριε Ζερδελή, είχατε ψηφίσει «ναι» στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους «θεσμούς», αλλά στη συνέχεια ψηφίσατε «όχι» στη συμφωνία. Δεδομένου ότι δεν είστε μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Το «ναι» συνοδεύτηκε και από μια κοινή ανακοίνωση 15 βουλευτών/βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγησε τη σημασία του «ναι» στην πρώτη ψηφοφορία. Δεν θα αφαιρούσαμε τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του υπό διαπραγμάτευση κειμένου, το οποίο όμως δεν είχε μέχρι τότε ψηφιστεί από τη Βουλή.

• Αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν και εσάς μεταξύ των 39 ότι με την καταψήφιση των μέτρων οδηγείτε την κυβέρνηση σε πτώση. Τι απαντάτε;

Σε πτώση θέλουμε να οδηγήσουμε το μνημόνιο και όχι την κυβέρνηση. Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη. Εμείς δεν θεωρούμε τα μνημόνια ιδιοκτησία μας. Στην παρούσα χρονική περίοδο και συγκυρία μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή μιας μνημονιακής πολιτικής εμφανίζεται ως ευκαιριακά επιλέξιμη. Οχι όμως αποδεκτή. Η αποδοχή της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι το μη αμφισβητούμενο εργαλείο διάσωσης από τον νεοφιλελευθερισμό, ενός συστήματος που είναι στην εντατική με μη ανατάξιμες βλάβες, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η κυβέρνηση για να πέσει πρέπει να μη συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει κατά τη δική μου εκτίμηση ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα αρνηθεί την ψήφο του στην κυβέρνηση.

• Είχατε σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά και εν γένει στα μνημόνια. Μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων, θεωρείτε ότι υπήρχε εναλλακτική;

Ειδικές ρυθμίσεις που θα τείνουν στο να μειωθεί η ανισότητα των νησιωτικών περιοχών είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με το άρθρο 101. Η αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές θα κάνει το τουριστικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό και θα αυξήσει την τελική τιμή των ιδιαίτερων αυτών προϊόντων που η γη και η θάλασσα προσφέρουν. Η ύφεση αναμένεται. Ειδικά για τα νησιά, επειδή ο ΦΠΑ βαρύνει τον καταναλωτή στις περιοχές με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα είναι κατανοητό ότι θα υπάρχει αύξηση των εσόδων σε ευρώ. Ομως για να μην πληρώσουν την αύξηση και τα φτωχά και ευάλωτα στρώματα, θα μπορούσε κατά την άποψή μου, ειδικά για τα νησιά, οι έχοντες εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ π.χ. να απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος.

• Πώς εκτιμάτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η προσωπική σας στάση ως βουλευτή Λέσβου μέσα στη Βουλή από δω και πέρα;

Το πρόσημο που βάζω στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικό. Σε 5 μήνες, με νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, ρύθμιση οφειλών, ιθαγένειας, σωφρονιστικό), έδειξε τον αριστερό της βηματισμό και τη διαφορά αντίληψης για το πώς πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η προσωπική μου στάση θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει τα αυτιά στις Σειρήνες της διάσπασης. Αναμένω -και δεν είμαι ο μόνος- νομοσχέδια που θα φέρουν μια σειρά από ριζοσπαστικές αλλαγές μη δημοσιονομικού χαρακτήρα. Η ψήφισή τους από το σύνολο των βουλευτών της κυβέρνησης θεωρώ πως θα λειτουργήσει θετικά προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στην κοινωνική του βάση.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...