Γ. Κουζής: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η Κυριακή–αργία»

Κανένα σχόλιο

Στις σημερινές εργασιακές σχέσεις, τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην εργασία και την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιάννης Κουζής, Καθηγητής Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Αρχικά ο κ. Κουζής κλήθηκε να σχολιάσει το … σχόλιο εργατοϋπαλλήλου, ότι απεργεί την 1η Μαϊου και θα κληθεί να απεργήσει, πάλι, στις 3 του μήνα, για να υπερασπιστεί το πάλαι ποτέ ακλόνητο δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας. «Το αίτημα προφανέστατα είναι δίκαιο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πράξη η κατοχύρωση της Κυριακής – αργίας» απάντησε ο κ. Κουζής, διευκρινίζοντας ότι για το θέμα αυτό, αφενός αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο και αφετέρου ότι η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι καθαρή, υπέρ της άρσης του «θεσμού» των εργάσιμων Κυριακών.

Ερωτηθείς κατά πόσο η σχετική ρύθμιση είναι απλώς θέμα χρόνου, ο κ. Κουζής απάντησε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Είναι όμως και ζήτημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου».

"Sponsored links"

Ο καθηγητής ανέλυσε πώς η νεοφιλελεύθερη λογική και πρακτική επιχειρεί «να ισοπεδώσει την εργασία», επιτυγχάνοντας σημαντικά πλήγματα και στους φορείς που την εκπροσωπούν. Αναφέρθηκε επίσης στα φαινόμενα κοινωνικού κατακερματισμού, καθώς στην ανάγκη να «ανακαλυφθεί» πάλι η αξία της αλληλεγγύης. Η  ανάλυσή του επεκτάθηκε   στη λεγόμενη  εργατική – συνδικαλιστική «αριστοκρατία»,  αλλά και στην προσπάθεια να απαξιωθούν και να στιγματιστούν ζωντανές, μάχιμες, δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

στο Κόκκινο

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις