Γ. Μαυρογιάννης: “Προβλέπω 30 έως 40% μείωση της κτηνοτροφίας στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια”

Κανένα σχόλιο

Ο Γιώργος Μαυρογιάννης  πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και η  Αμαλία Ταβλαδωράκη συντονίστρια του προγράμματος Leader με αφορμή την ολοκλήρωση της υποβολής προτάσεων για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Ηρακλείου που υλοποιεί η ΟΤΔ Αναπτυξιακής Ηρακλείου, μέσα από τον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα έχει μείωση της κτηνοτροφίας κατά 30 με 40% .

Υποβλήθηκαν 79 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 23.962.000€ με αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης 12.779.000€, ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω από το ποσό που προκηρύχθηκε (4.052.500€). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ναι μεν θα ανταποκριθεί στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον του νομού και θα συνδράμει στην ένταξη όλων των έργων που θα αξιολογηθούν θετικά, με τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης με τον κ. Μαυρογιάννη  να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “προς στιγμήν δεν διαθέτουμε όλους τους πόρους για να στηρίξουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια, ωστόσο είναι ευχάριστό ότι υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για δημόσια έργα και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Leader καθώς θα δημιουργηθούν επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη η οποία φέρνει και θέσεις απασχόλησης για τους πολίτες “.

“Σαν πρόγραμμα Leader ξεκίνησε το 2016 όπου τότε είχαμε ζητήσει τις ιδέες για να ζητήσουμε την χρηματοδότηση για τις επενδύσεις”, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη και την κ. Ταβλαδωράκη. Η πρόσκληση αφορούσε επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης – τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της διαμονής, της παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των εργαστηρίων – βιοτεχνιών κλπ. Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν το 48,50% αφορά στην μεταποίηση γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων, το 33,70% στον τομέα του τουρισμού, το 12,60% στις βιοτεχνίες  και το 5,20% στον τομέα παροχής υπηρεσιών. “Η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα γίνεται στην Κρήτη, θα πρέπει να καινοτομήσει, πρέπει να δούμε πως θα αυξήσουμε την παραγωγή σε κάποια προϊόντα όπως το κρασί, το γάλα, το λάδι, το μέλι και τα αρωματικά φυτά, αυτά είναι τα 5 βασικά προϊόντα που δεχόμαστε περισσότερες αιτήσεις για τυποποίηση αυτών των προϊόντων. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές και να υπάρξει κι ένα δίκτυο που θα στηρίξει αυτούς τους παραγωγούς. Θέλουμε να πουληθούν τα προϊόντα οργανωμένα στο εξωτερικό και να συνδυάσουμε τον τουρισμό του νησιού με την πρωτογενή τομέα”, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη.

"Sponsored links"

Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ξεκινήσει άμεσα από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και αναμένεται ότι η αξιολόγηση και οι εντάξεις των έργων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. “Ωστόσο για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα και για να αναπτυχθούν οι εταιρίες πρέπει οι επιχειρηματίες να πιστέψουν στην συνεργασία” σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, προσθέτοντας πως “εμείς θα είμαστε ο συνδετικός κρίκος σε όλη αυτή την παραγωγική διαδικασία ως αναπτυξιακή Κρήτης . Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δίκτυο οινοποιών Ηρακλείου που επεκτάθηκε σε επίπεδο Κρήτης, όπου μέσα από την συνεργασία να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα τα οποία πρέπει να μάθουμε να τα προβάλλουμε και να τα πουλήσουμε κάνοντας ένα δίκτυο εταιριών που να συνεργάζεται μεταξύ του. Θέλουμε μέσα από σεμινάρια και ταξίδια στο εξωτερικό να υιοθετήσουμε ιδέες  και καινοτομίες από χώρες  Μεσογειακές και όχι μόνο”

Κλείνοντας ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε και για το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου που αφορά την στήριξη στους πρόσφυγες του νησιού όπου τους παρέχεται διαμονή και εργασία ώστε μελλοντικά να απορροφηθούν από την κοινωνία και να αποχωρήσουν για το εξωτερικό. “Η αναπτυξιακή δηλαδή υποστηρίζει πρόγραμμα για τους πρόσφυγες όπου τους συντηρεί στα πρώτα έξοδα κι έπειτα μετά αποκτούν την άδεια να φύγουν στο εξωτερικό, κάποιους από αυτούς θα τους κρατήσουμε στο νησί χωρίς πλέον την στήριξη του προγράμματος εφόσον έχουν δουλειά,  ξέρουν την γλώσσα και θέλουν να παραμείνουν, μην ξεχνάμε πως οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από την χώρα τους χωρίς να το επιλέξουν, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες και έχουν ανάγκη από βοήθεια”.

politica.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις