Γ. Ρέτσος: 3 με 5 χρόνια θα πάρει για να επιστρέψει ο τουρισμός εκεί που ήταν – Η Κρήτη στις περιοχές που θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα

Κανένα σχόλιο

“Θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι”. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Electra Hotels & Resorts Γιάννης Ρέτσος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών “Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα”.

“Θέλω να ξεκινήσω με αισιόδοξη ματιά. Η χώρα μας από το 2010 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως αρνητικό παράδειγμα για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη. Αλλά σε αυτή την κακή συγκυρία κάτι έχει αλλάξει. Με τους πετυχημένους χειρισμούς από την Κυβέρνηση και τη βοήθεια του κόσμου, η χώρα έγινε διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής. Από ενισχύει το όνομα της χώρας διεθνώς και θα είναι σημαντική η κεφαλαιοποίηση του brand την επόμενη ημέρα” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Σκιαγραφώντας το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική οικονομία από το πάγωμα της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Ρέτσος εξήγησε πως από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

"Sponsored links"

Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. “Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές” τόνισε.

“Αργά ή γρήγορα θα μπει στη ζυγαριά το υγειονομικό με το οικονομικό κόστος και αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα”.

“Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα” είπε.

Υπάρχουν δύο προκλήσεις είπε ο κ. Ρέτσος, αυτή της βιωσιμότητας και η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, η Ε.Ε. δεν έθεσε σωστά τα μέτρα των απαγορεύσεων, ελπίζει όμως στο κομμάτι της επανεκκίνησης να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια. “Όλοι έχουμε πειστεί πως η οικονομία δεν θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε” εξήγησε.

“Θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, περίπου 1,5-2 δισ., και μετά να δούμε τα εργαλεία που πρέπει να δούμε, όπως το θέμα της φορολόγησης και της προβολής. Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος” τόνισε.

«Θα περάσουμε μια περίοδο από 3 έως 5 χρόνια ανάκτησης του ότι χάσαμε. Αν σε 2 χρόνια όμως ο τουρισμός είναι στα 15 δισεκ. δε θα μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια χασούρα. Μόλις πριν 10 χρόνια πριν ήταν 10 δισεκ. Σε 15 χρόνια είχαμε 150% αύξηση. Έχουμε μπροστά μας περιθώριο να αντικαταστήσουμε ό,τι φαίνεται να χάνεται» είπε ο κ. Ρέτσος

«Παραβάλλοντας το τι έγινε μετά τους Δίδυμους Πύργους» σημείωσε «ότι μετά το 2001 ακολούθησε μια «χρυσή 15ετία» για τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία, με την ίδια ευκολία που καταρρακώνεται ανακάμπτει αντίστοιχα» σημείωσε δίνοντας μεγάλη σημασία στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιήσουν τα κράτη.

Β. Κουρλιμπίνη – capital.gr

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις