22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γ. Σμαραγδής: Ο λόγος που έκανα ταινία για τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη

Ημερομηνία:

Τον λόγο για τον οποίο θέλησε να κάνει ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, τις εκπλήξεις της ταινίας αλλά και για τον Στάθη Ψάλτη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Γιάννης Σμαραγδής.

Γιατί θελήσατε να κάνετε σήμερα μια ταινία για, η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη;

«Μοιάζει να ήταν η μοίρα μου να κάνω ταινία τον Καζαντζάκη. Το σπίτι όπου γεννήθηκα απέχει 300 μέτρα από εκείνο όπου ήρθε στη ζωή ο συγγραφέας και άλλα 300 από την οικία του Ελ Γκρέκο. Τα τρία σημεία σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο. Είναι ένα χρέος μου απέναντι σε αυτόν το μεγάλο συγγραφέα, με τον οποίο έτυχε να έχουμε γεννηθεί στην ίδια πόλη, και είναι μάλιστα ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας παγκοσμίως μετά τον Όμηρο»

smaragdis-kazantzakis

Πώς αποφασίσατε το συγκεκριμένο καστ της ταινίας «Καζαντζάκης»;

«Οι άνθρωποι της δημιουργίας δεν επιλέγουν τα θέματα τους, τα θέματα τους επιλέγουν. Άρα; Και για να το πούμε αλλιώς, ο Καζαντζάκης έλεγε: «Ένας δαίμονας είναι μέσα μου, που δεν είμαι εγώ.. Εγώ είμαι μονάχα το γαϊδούρι που καβαλικεύει και πάει – πού πάει; Αυτός ο δαίμονας ξέρει, όχι εγώ. Με τσιγκλάει ανέσπλαχνα και προχωρώ…» Μήπως κι εγώ σαν σκηνοθέτης είμαι ένα όν ενός αφέντη που δεν γνωρίζω, αλλά τον υπηρετώ;»

kazantzakhs-gyrismata

Θα υπάρξει κάποια έκπληξη στην ταινία και ποια;

«Σε αυτή την ταινία θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Μία από όλες, βεβαίως, είναι η παρουσία του σπουδαίου κωμικού μας ηθοποιού Στάθη Ψάλτη σε ένα ρόλο εντελώς αντίθετο απ’ ό,τι τον ξέρουμε. Ουσιαστικά, με αυτή του τη συμμετοχή ο Στάθης Ψάλτης βάζει σε κίνηση το βαθύ εσωτερικό του κόσμο. Όλοι οι μεγάλοι κωμικοί έχουν ένα ιδιαίτερο «δώρο» από τον θεό: το ταλέντο να κάνουν τους ανθρώπους να γελάνε. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη, γι’ αυτό και οι μεγάλοι μας κωμικοί έχουν την αγάπη μου και το σεβασμό μου και γι’ αυτό τους χρησιμοποιώ στις ταινίες μου, όπως τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Λάκη Λαζόπουλο και τώρα τον Στάθη Ψάλτη, αλλά και πολλούς άλλους»

smaragdhs-kazantzakhs

Για τον Στάθη Ψάλτη τι έχετε να μας πείτε;

«Οι μεγάλοι κωμικοί ηθοποιοί χαίρουν μιας ανώτερης ευλογίας από το σύμπαν, διότι επιτελούν μια ειδική αποστολή: κάνουν τους ανθρώπους να γελούν. Διασχίζοντας το χρόνο, είχα την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλους Έλληνες κωμικούς σε δραματικούς ρόλους, όπως τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Λάκη Λαζόπουλο και πρόσφατα το μέγιστο Στάθη Ψάλτη, που δεν είναι διόλου τυχαίο ότι υπήρξαν και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς. Ως λαϊκό κωμικό πάντα τον πρόσεχα, όχι για τους ρόλους που υποδυόταν, αλλά για εκείνους τους ρόλους που θα μπορούσε να υποδυθεί. Έτσι του εμπιστεύθηκα στην ταινία «Καζαντζάκης» το ρόλο του ηγούμενου της Μονής Σινά, που απέδωσε με σπαρακτικό τρόπο και με μια πρωτόγνωρη πνευματικότητα. Στα γυρίσματα άφησε τους πάντες άφωνους με την τεράστια και γεμάτη αλήθεια υποκριτική του δεινότητα», λέει στο Λοιπόν.

gossip-tv.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...