23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δέκα μήνες φυλάκιση στον «Γέροντα Παστίτσιο»

Ημερομηνία:

Κι όμως δεν είναι πλάκα. Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε την καταδίκη του Φ. Λοΐζου για «κατ΄ εξακολούθηση καθύβριση θρησκεύματος». Η έφεση που ασκήθηκε έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διαφορετικά ο «Παστίτσιος» θα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη φάρσα, αν κρίνει κανείς πόσα θρησκευτικά blogs, sites ακόμη και εφημερίδες δημοσίευσαν την ψεύτικη είδηση που επινόησε ο «Γέροντας Παστίτσιος».Η φάρσα αφορούσε ένα υποτιθέμενο θαύμα του Γέροντα Παΐσιου στις Σέρρες

Συγκεκριμένα, η ιστορία είχε ως εξής:

Ένας 18χρονος χρήστης ναρκωτικών, μετά από ατύχημα με το μηχανάκι, έπαθε διάσειση και αφού έπεσε σε κώμα οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Η μητέρα όμως του 18χρονου μετέβη στον τάφο του γέροντος Παϊσίου, όπου προσκύνησε και πήρε λίγο χώμα, το οποίο αφού το μετέτρεψε σε φυλαχτό το έκρυψε κάτω από το μαξιλάρι του γιου της. .Το βράδυ είδε στον ύπνο της τον γέροντα να της λέει ότι ο γιος της θα γίνει καλά. Όπερ και εγένετο, με τον 18χρονο να σηκώνεται από το κρεβάτι και το μαξιλάρι του να έχει μία έντονη ευωδία.

Όπως ανέφερε στο e-mail που έστειλε ο «Παστίτσιος» σε διάφορα sites και blogs, το κείμενο της είδησης ήταν μια προδημοσίευση κειμένου που θα δημοσιευόταν στο ορθόδοξο αντιαιρετικό περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ, αλλά λόγω της βαρύτητας του θαύματος κρίθηκε σωστό να μαθευτεί νωρίτερα και από άλλα μέσα.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τη δημοσιεύσουν με αποτέλεσμα τελικά να «την πατήσουν».

Όταν ο Φ. Λοΐζος αποκάλυψε πως ο ίδιος είχε επινοήσει το «θαύμα», ξεκίνησε μια απερίγραπτη επίθεση εις βάρος του, με αποκορύφωμα τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση, που ήρθε έπειτα από καταγγελίες της Χρυσής Αυγής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίωξη για εξύβριση των θείων του είχε ασκηθεί ύστερα από ερώτηση στην Βουλή του πλέον προφυλακισμένου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, χρυσαυγίτη βουλευτή, Χρήστου Παππά.

Η σύλληψή του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς.

 «Το σκεπτικό μου είχε κοινωνικοπολιτικές βάσεις. Κυρίως, δηλαδή, γιατί ο καλόγερος αυτός – ο Γέρων Παΐσιος – έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σαν εργαλείο χειραγώγησης και φανατισμού του κόσμου. Αυτές οι πρακτικές σε περιόδους κρίσης φουντώνουν. Έτσι χρησιμοποιούν τους προφήτες για να μιλήσουν για πολέμους, για το ξανθό γένος και για όλα τα συναφή. Είναι άλλωστε παραδειγματικό χαρακτηριστικό του βυζαντινισμού της χώρας μας. Η ελληνική κοινωνία, αντί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της με λογικό και νηφάλιο τρόπο, το ρίχνει στον σκοταδισμό ή στον μεσσιανισμό», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο tvxs.gr μετά την σύλληψή του στις 24 Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας το σκεπτικό υπό το οποίο έπλασε την φιγούρα του Γέροντα Παστίτσιου.

Στην ίδια συνέντευξη, ερωτώμενος εάν θεωρεί πως είναι θύμα ενός “δυτικού τζιχάντ”, είχε σχολιάσει ότι «στην Ευρώπη αυτό πιστεύουν. Για αυτό με στήριξε πολύ και η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο διεθνής Τύπος. Όλοι ρωτούσαν τι φιλοξενούμε στους κόλπους μας; Το Ιράν των Βαλκανίων;»

Σε σχόλιό της στο tvxs.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει στην καρδιά της την ελευθερία της έκφρασης. Υπογραμμίζοντας ότι ο Φ. Λοΐζος δεν προσέβαλε τα θεία αλλά έκανε σάτυρα, η βουλευτής σχολίασε ότι πρόκειται περί «κραυγαλέου νομικού αναγχρονισμού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...