20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δένδιας προς Βερολίνο: Αντιφάσεις στο θέμα της Τουρκίας, ατολμία να ηγηθεί. Δεν μπορεί να πουλά όπλα σε χώρα που μας απειλεί

Ημερομηνία:

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει.

Προσθέτει μάλιστα, όπως είπε, ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί η Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντεν Λε Λέιν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη ”αφέλεια”-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμοίβεται κιόλας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών ’Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...