22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δέσμη μέτρων στήριξης των παραγωγών της Κρήτης εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης – Στ. Αρναουτάκης: Η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκ. ευρώ

Ημερομηνία:

Συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών της Κρήτης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες, με την αύξηση της δακοπροσβολής, όσο και στα θερμοκήπια που υπέστησαν καταστροφές, εξήγγειλε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Στη συνάντηση που είχε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, αναφέρθηκε στους τρεις, όπως τόνισε, παράγοντες καταστροφών που θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το χαλάζι, θα αποζημιωθούν κανονικά, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ.

Για τις παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί από φαινόμενα κλιματικά και δεν είναι ασφαλισμένες -όπως οι θερμοκηπιακές- “θα δώσουμε μέσα στο 2019 μια εν μέρει κάλυψη της ζημιάς από τον μηχανισμό των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εγκρίνουμε την πρακτική, κάποιος να μην ασφαλίζει τις καλλιέργειες του αλλά να ζητάει αποζημίωση αν κάτι συμβεί. Για λόγους επιείκειας θα υπάρξει μια ενίσχυση τώρα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο παραγωγός έχει την υποχρέωση ασφάλισης της παραγωγής”.

Σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολο της η ζημία, ενώ ήδη έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να τεκμηριώσει, εφόσον αυτό προκύψει, τη σχέση μεταξύ ζημίας και κλιματικών φαινομένων, για τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η επιτροπή, που έχει κατά νόμο έξι μήνες χρόνο, αλλά η δουλειά της θα τελειώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέση της ζημίας με τα μη προβλεπόμενα κλιματικά φαινόμενα. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποβολή ενός φακέλου, δυνάμει του άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποζημίωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δούμε τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν” δήλωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης, είπε ότι με τον τρόπο αυτό αποζημιώθηκαν για την αγελαδοτροφία με 50 εκατομμύρια στην Ιρλανδία”.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία, λέγοντας ότι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, στέλνοντας μήνυμα στους εργολάβους που παίρνουν τα έργα:

“Είναι ουσιαστική και θεμιτή η θεσμική συζήτηση, όμως τελικά ο καθένας που αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα έργο δακοκτονίας, πρέπει να εκτελέσει τη δουλειά με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αν δεν το κάνει δεν είναι επιχείρημα ότι δεν του αρέσει η τιμή που συμφώνησε. Με δυο λόγια, αναλαμβάνει μεν το έργο, αλλά για να εξοικονομήσει χρήματα, καταλήγει να μην το εκτελεί με τον προβλεπόμενο τρόπο. Είπα ότι αυτή τη φορά θα πάμε σε βάθος τη αναζήτησή των αιτιών, όχι μόνο θεσμικά αλλά και εξατομικευμένα”.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα αποκέντρωσης της δακοκτονίας που έθεσαν στον κ. Βορίδη οι φορείς της Κρήτης, ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να δει κάθε εκδοχή, αρκεί αυτό να γίνει, όπως τόνισε, με ορθολογικό τρόπο, συμπληρώνοντας ότι ήδη μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα δεσμευθούν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τη δακοκτονία στο νησί, τα οποία όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά και για το λίγο αυτό θα υπάρχει έλεγχος.

Φορείς και εκπρόσωποι παραγωγών ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό τους για να μην υπάρξει ξανά τέτοια χρονιά στον αγροτικό τομέα, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκτίμησε ότι οι οικονομικές απώλειες για το νησί, από τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και το “λουκέτο” στην Thomas Cook, φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα ερευνητικά ιδρύματα για την επιστημονική προσέγγιση της δακοκτονίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, υπήρξε μικροένταση έξω από το κτίριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όταν ομάδα διαδηλωτών αγροτών, προσπάθησε να μπει στον χώρο που πραγματοποιούνταν η συνάντηση με τον υπουργό.

Επόμενος σταθμός του κ. Βορίδη στην Κρήτη, τον οποίο συνοδεύει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, θα είναι το Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού που θα έχει συνάντηση με παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που υπέστησαν -επίσης- καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων τους προηγούμενους μήνες.

Τι είχε προηγηθεί

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έφτασε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου προήδρευσε στην σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με “φόντο” τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και όχι μόνο.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δήμαρχοι του νησιού, βουλευτές, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και παραγωγοί.

"google ad"

“Η τοπική οικονομία πλήττεται σε διάφορους κλάδους” ανέφερε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

“Η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε “Η συνολική οικονομική ζημιά στην Κρήτη από Thomas Cook, λάδι και κακοκαιρία φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ”.

Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη
Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη
Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς είπε από την πλευρά του “Εύχομαι να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Πρέπει να προετοιμαστούμε από… χθες για την επόμενη χρονιά”.

Να σημειωθεί οτι ζητήθηκε η έμπρακτη συμπαράσταση του Υπουργού και στα θερμοκήπια.

Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη
Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη

“Η ζημιά που έχει υποστεί όλη η Κρήτη είναι αναμφισβήτητη” τόνισε από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. “Ένα ζήτημα είναι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Να συνδέσετε αυτή τη ζημιά με την Κλιματική Αλλαγή. Χρειάζεται όμως κι ένας Περιφερειακος σχεδιασμός, γιατί κάθε περιφέρεια έχει διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθουν τα ερευνητικά μας Ιδρύματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου” σημείωσε.

Τι είπαν παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων στον Βορίδη

Αλλαγές στο ΕΛΓΑ ζήτησε από τον Υπουργό ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Παράλληλα είπε να υπάρξουν αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό και σχεδιασμός ανά περιοχή, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία “Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει ανά Περιφέρεια το θέμα της δακοκτονίας” τόνισε και συμπλήρωσε “Να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος”.

Το θέμα των αποζημιώσεων και το ζήτημα της δακοκτονίας έθεσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλης Χνάρης. “Να δούμε το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη μέρα της δακοκτονίας. Έχουμε τεκμηριώσει ότι οι συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα του νησιού μας. Ζητάμε μια αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και την αποκέντρωση του προγράμματος δακοκτονίας” επισήμανε από την πλευρά του ενώ παράλληλα ζήτησε στελέχωση και διαφορετική διάρθρωση των Τομεαρχών στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας. “Χρειάζεται η συνεργασία όλων” κατέληξε.

“Nα ελέγχονται τα φάρμακα. Χρειαζόμαστε άμεσα στελέχωση των Υπηρεσιών με επιστήμονες και ερευνητές” είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης,Πρίαμος Ιερωνυμάκης .

“Το έντομο δεν σκοτώνεται με φάρμακα. Εάν χάσουμε τη σημαία μας, το ελαιόλαδο, τελειώσαμε. Χωρίς τον αγρότη δεν υπάρχει τίποτα στην Κρήτη” τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε “Όλα τα επαγγέλματα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγοί μας δίνουν μεγάλη μάχη. Το νησί περνά μια οικονομική κρίση. Η βόμβα θα σκάσει Φλεβάρη – Μάρτη. Είναι θέμα του πρωθυπουργού. Η Κρήτη είναι ενωμένη. Πρέπει να ενωθείτε κι όλοι οι βουλευτές για το καλό μας”.

Στη σύνδεση του Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας: “Πρέπει να υπάρξει σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό”. επεσήμανε.

“Να προσέξουμε μη χάσουμε το brand name Κρήτη” τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας του Δήμου Βιάννου για μια ακόμη χρονιά, είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που έχουν άμεσες συνέπειες στους αγρότες.

Τόσο ο αγροτικός κόσμος του Δήμου μας, όσο και οι παραγωγοί στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια ζητήματα τη φετινή χρονιά, με κυριότερα αυτά που έχουν καταγραφεί στα λιόφυτα του νησιού.

Ζητούμενο για όλους είναι αφενός η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μέσα από τη λήψη μέτρων και την χορήγηση αποζημιώσεων, αφετέρου η εκπόνηση ενός σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε όλα τα επίπεδα.

Από την στελέχωση των Υπηρεσιών και τη λειτουργία τους, ως την πραγματοποίηση αλλαγών στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων».

cretalive.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ