24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Δήλωση με πολλαπλούς αποδέκτες από το Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά

Ημερομηνία:

Με τη δήλωσή του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θυμίζει τη δυσαρέσκειά του από την ελληνική αναγνώριση της σχετιζόμενης με νεοναζί σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής» αλλά «με περίπλοκη ιστορία», χαρακτήρισε την Αγία Σοφία, σε δήλωσή της, η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωση που αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά και δείχνει τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης από τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και Εκκλησίας, στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στην λοιπή δήλωσή της, η κα Ζαχάροβα ανέφερε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», θύμισε ότι είναι μνημείο της Ουνέσκο με «πανανθρώπινο χαρακτήρα» και ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν «να λάβει μια ισορροπημένη απόφαση», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ειδικά στην περίπτωση η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί.

Η κα Ζαχάροβα, που φήμες θέλουν να έρχεται πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα εντός του έτους, κάνοντας λόγο για «περίπλοκη ιστορία» και αποφεύγοντας επισταμένως να αναφερθεί στην πιθανότητα η Αγία Σοφία να γίνει και πάλι τζαμί, όπως συζητεί η κυβέρνηση Ερντογάν, ουσιαστικά υπενθυμίζει στην Αθήνα την δυσαρέσκεια της Ρωσικής κυβέρνησης από την αναγνώριση, τόσο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και από την Ελλαδική εκκλησία, ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας, που δεν έχει αναγνωρίσει κανένας άλλος – περίπτωση εκκλησιαστικού Γουαϊδό. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη «Εκκλησία», που έχει τις ευλογίες της Αμερικάνικης κυβέρνησης και του απερχόμενου εν Αθήναις πρέσβυ των ΗΠΑ, κ. Πάιατ, είναι γνωστή για τις διασυνδέσεις της με τους Ουκρανούς νεοναζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα είναι πολύ πιο διπλωματική από τη δήλωση που έκανε αρχές Ιουνίου ο έχων χρέη «υπουργού Εξωτερικών» του πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Το Πατριαρχείο Μόσχας είχε αντιδράσει αρνητικά στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και μάλιστα ήταν ο πρώτος διεθνής παράγοντας που το έπραξε, δια στόματος Ιλαρίωνος.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...