22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δήμος Κανδάνου –Σελίνου, μια ηλιαχτίδα στο νότιο Κρητικό πέλαγος | Φωτός

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανώλης Λουτσέτης

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Κισάμου, βόρεια με τον Δήμο Πλατανιά και ανατολικά με τον Δήμο Σφακίων. Νότια βρέχεται από το νότιο Κρητικό πέλαγος .

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου προέκυψε από τη συνένωση των πρώην Δήμων, Ανατολικού Σελίνου , Καντάνου, και Πελεκάνου .

Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 5.645 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του Δήμου είναι η Παλαιόχωρα και ιστορική έδρα αυτού η Κάντανος.

Η οικονομία του Δήμου στηρίζεται στη γεωργία (θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελιές), την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Καταπληκτικές και πεντακάθαρες είναι οι παραλίες του, βραβευμένες αρκετές εξ αυτών με γαλάζια σημαία, και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πλούσια Ιστορία και μοναδικό Πολιτισμό και αποτελεί ιδανικό τόπο για διακοπές, χαλάρωση, αλλά και περιπέτεια, με ευχάριστη – φιλόξενη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ποιοτικές – παραδοσιακές γεύσεις σε εστιατόρια – ταβέρνες.

Πολλές και όμορφες παραλίες, όπως Παχιά Άμμος, Βότσαλα, Βόλακας, Πλακάκι, Κουντούρα, Καραβόπετρα, Ό Ιρμος Γραμμένου, Κριός, Κερατίδες, Γιανισκάρι, Ελαφονήσι, Σούγια. Από αυτές οι παραλίες : Παχιά Άμμος, Βότσαλα, Κριός, Ελαφονήσι και Γραμμένο, είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες.

Αρκετά μνημεία, μουσεία , αρχαιολογικοί χώροι κ.α. στη Δήμο αυτό, όπως:

1. ΚΑΝΔΑΝΟΣ

 

Στην είσοδο του χωριού Κουστογέρακο έχει στηθεί μεγαλοπρεπές Μνημείο των Πεσόντων των τριών μαρτυρικών “Κάτω Χωριών” του Ανατολικού Σελίνου.

Στη διασταύρωση της οδού Χανίων – Σούγιας προς Κουστογέρακο υπάρχει Μνημείο των 34 θυμάτων του Δήμου στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

Στο κέντρο του χωριού Καμπανός, στην αυλή της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, υπάρχει Ηρώο Πεσόντων για την Πατρίδα.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού στο Ροδοβάνι υπάρχει Μνημείο Πεσόντων.

"google ad"

Στην Αγία Ειρήνη, στο κέντρο του χωριού δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, υπάρχει Ηρώο Πεσόντων Αγιερινιωτών καθώς και Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο.

Στη Σούγια λειτουργεί επίσης Μουσείο με πολλά εκθέματα – ντοκουμέντα της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Παλαιόχωρα λειτουργεί το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, που στεγάζεται στο οίκημα του παλαιού οικοτροφείου, δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο.

Στον Βουτά λειτουργεί το Μουσείο Βουτά στο παλιό σχολείο του Βουτά.

2. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, βρίσκεται το μοναδικό σε ομορφιά και βλάστηση φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Το φαράγγι έχει πάρει το όνοµα του από το οµώνυµο χωριό που βρίσκεται κοντά στη βόρεια είσοδό του. Το φαράγγι αποτελεί τµήµα του Ευρωπαϊκού µονοπατιού Ε4, έχει µήκος 7,5 χιλιόμετρα και η διάβασή του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η νότια είσοδος απέχει 5 χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο χωριό της Σούγιας. Αποτελεί τµήµα της περιοχής NATURA 2000 µε Κωδικό GR 4340008 και έχει επίσης χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Υπουργείο Γεωργίας. Το φαράγγι αποτελεί τµήµα του βιοτόπου του κρητικού αίγαγρου και χαρακτηρίζεται από ποικίλα µικροπεριβάλλοντα, που αποτελούν καταφύγιο και ενδιαίτημα για πολλά είδη πανίδας. Χαρακτηριστικός είναι και ο πλούτος της δασικής βλάστησης τόσο από άποψη δέντρων (Κυπαρίσσι, Τραχεία Πεύκη, Σφενδάµι, Πλάτανος, Πουρνάρι, Αριά), αλλά και των θάµνων, φρυγάνων καθώς και των αρωµατικών φυτών, µε κυριότερο τον δίκταµο.

Η σπουδαιότητα όμως του φαραγγιού δεν περιορίζεται στην υψηλή του βιοποικιλότητα ή στην αισθητική του αξία, αλλά και στην ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα. Στη θέση «Πολλά Σπιτάκια» μέσα στο Φαράγγι κατέφευγαν οι επαναστάτες την εποχή της Τουρκοκρατίας και από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι της «Φυγού» που ήταν και η έξοδος διαφυγής από το Φαράγγι προς την περιοχή του Ομαλού. Στην περιοχή βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Χριστού (1358µ.Χ.) και ο ερειπωμένος ναός του Αγ. Γεωργίου(1460 µ.Χ.). Νοτιότερα υπάρχουν οι αρχαίες πόλεις της Ελύρου, της Υρτακίνας, της Συίας, της Λισσού και της Ποικιλασσού. Το Αγιερηνιώτικο φαράγγι είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι του Νομού Χανίων μετά τη Σαμαριά. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι είναι επισκέψιμο για µμεγαλύτερη χρονική περίοδο (σε σχέση µε τη Σαμαριά) και ότι αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο φυσικό πόρο.

3. ΣΟΥΓΙΑ

Το φαράγγι της Λισσού είναι ένα μικρό φαράγγι ,θαυμαστό σε ομορφιά και γραφικότητα .Οι βροχοπλαγιές του είναι γεμάτες από το αρωματικό φυτό δίκταμο.. Η διαδρομή ξεκινά από το λιμανάκι της Σούγιας και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 , που περνά μέσα από το φαράγγι, οδηγούμαστε στο Ασκληπιείο και τη θαυμάσια ακτή της Λισσού, μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορίας.

Το εκκλησάκι του Αϊ Κήρυκου που είναι χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 4ου ή 5ου αιώνα, μας ειδοποιεί από μακριά ότι φτάνουμε.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λισσού μόλις που διακρίνονται μέσα από τους πυκνούς θάμνους και τις χαρουπιές. Ξεχωρίζει ο ναός του Ασκληπιού με το πολυτελές ψηφιδωτό δάπεδο, που σώζεται σε καλή κατάσταση .Στην περιοχή υπάρχουν επίσης λαξευτοί και χτιστοί θαλαμωτοί τάφοι καθώς και ερείπια ρωμαϊκού θεάτρου.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ -ΣΕΛΙΝΟΥ

4. ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Γράφει η Στιχουργός : κ. Μαρία Λαγουδάκη –Αγγελάκη

Δήμος Καντάνου- Σελίνου, μια ηλιαχτίδα στο νότιο Κρητικό.

Στα νοτιοδυτικά Χανιά η θέση αυτού του Δήμου,

το όνομα του είναι διπλό, Καντάνου και Σελίνου.

Έχει βουνά και θάλασσα και πλούσια ιστορία,

μοναδικό πολιτισμό κι ανθρώπους με αξία.

Με παραλίες αμέτρητες και εξαιρετικές

και με εκκλησίες βυζαντινές, πολλές και ιστορικές.

Έχει εκκλησίες που εκτίσανε βυζαντινοί μαστόροι,

έχει ομορφιές μοναδικές και τα Λευκά τα όρη.

Σούγια και Παλαιόχωρα, Κριό κι Ελαφονήσι

με παραλίες υπέροχες εστόλισε η φύση.

Τις παραλίες αυτές αν δεις θα μπούνε στα όνειρα σου,

θα σου μαγέψουνε το νου, θα μπούνε στην καρδιά σου.

Πρωτεύουσα η Παλαιόχωρα, αξίζει να τη δείτε,

από την ομορφάδα της γλυκά θα μαγευτείτε.

Πόλη τσι νίκης, Κάντανος, αρχαία Καντανία,

τα τέκνα σου εγράψανε ένδοξη ιστορία.

Κάντανος καταπράσινη, πανέμορφη, σπουδαία,

με κτίσματα, νομίσματα, ψηφιδωτά αρχαία.

Τσι Αγίας Ειρήνης τ΄ όμορφο φαράγγι είναι εκεί,

του αίγαγρου καταφύγιο, με βλάστηση πολλή.

Δέντρα πολλά στολίζουνε τις γύρω τις πλαγιές,

θάμνοι, λεβάντα, έβενος, μα και φασκομηλιές.

Στο Κρητικό το πέλαγος, στο νότιο Κρητικό ,

το Δήμο αυτό έχει η Κρήτη μας, τον εξαιρετικό!

Ωκεανίδα μυθική και νύμφη εναλία,

που προστατεύει τα νερά απού ‘χει κατοικία!

Καμάρωσε το Δήμο αυτό, Καντάνου και Σελίνου,

πορπάτηξε στσι στράτες του και θαυμαστής του γίνου!

ΚΡΗΤΗ 14-11-2016

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...