22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Δήμος Χανίων: Στρατηγικοί στόχοι και αυτονόητα” – Άρθρο Ευτύχη Δαμιανάκη

Ημερομηνία:

Γράφει ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ*

Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, όταν και ανακοίνωσα επίσημα την απόφασή μου να ηγηθώ μίας πολυσυλλεκτικής αυτοδιοικητικής Κίνησης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Χανίων, είναι πολλοί εκείνοι οι συμπολίτες μας που με ρωτούν, σχεδόν σε κάθε ευκαιρία, ποιες, κατά τη γνώμη μου, είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει ν’ αναληφθούν την επόμενη μέρα. Η αγωνία τους είναι έκδηλη και απολύτως κατανοητή.

Η δημοσιοποίηση του πλήρους προγράμματος της αυτοδιοικητικής μας Κίνησης, που θα παρουσιάζει με ακρίβεια και σαφήνεια, όσα στοχεύουμε, όσα θέλουμε να βελτιώσουμε, όσα θέλουμε ν’ αλλάξουμε και όσα ονειρευόμαστε για τον Δήμο μας, θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έως τότε, όμως, απευθυνόμενος σε όλες τις δημότισσες και σε όλους τους δημότες του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων, από τη μία άκρη του έως την άλλη, θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στον Δήμο Χανίων πρέπει, χωρίς άλλη χρονοτριβή, να γίνουν πράξη τα… αυτονόητα!

Και, ταυτόχρονα, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα, με σχέδιο και τόλμη, στην υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων προκειμένου ο Δήμος Χανίων να καταστεί:

• Ένας Δήμος με ποιοτικές υποδομές που θα διευκολύνουν και θ’ αναβαθμίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κάθε χρόνο, στοιχείο που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει για ν’ αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις κορεσμού και, τελικά, υποβάθμισης της ζωής μας.

• Ένας Δήμος σύγχρονος και αποτελεσματικός, με επανεκκίνηση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών. Πιστεύω ότι το προσωπικό του Δήμου είναι ο βασικότερος συνεργάτης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη των στόχων, με αμοιβαίο σεβασμό, καθοδήγηση και επιμόρφωση, στο πλαίσιο μίας ξεκάθαρης συμφωνίας αρχών.

• Ένας Δήμος φιλικός για όλους: για τους πεζούς, τα ΑμεΑ και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (ποδήλατο), με γενναίες αποφάσεις όπου και όταν χρειάζεται.

• Ένας Δήμος οικονομικά αυτόνομος και ισχυρός, που θα φροντίζει με συνέπεια να μην υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες εις βάρος του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν θα εξαρτάται μόνο από τις αισθητά μειωμένες, τα τελευταία χρόνια, θεσμοθετημένες πιστώσεις και θα αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα από εθνικά, ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα.

• Ένας Δήμος κοινωνικά ευαίσθητος, που θα είναι στο πλευρό των πολιτών, μ’ ένα ευρύ «δίχτυ» κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και με γενναίες αποφάσεις στην τιμολογιακή πολιτική (δημοτικά τέλη) για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.).

• Ένας Δήμος περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος, που θα σέβεται, θα προστατεύει, θα πολλαπλασιάζει και θ’ αναδεικνύει το φυσικό του περιβάλλον, στηρίζοντας και επεκτείνοντας, ταυτόχρονα, τα προγράμματα ανακύκλωσης.

• Ένας Δήμος τεχνολογικά πρωτοπόρος, που θ’ αξιοποιεί πλήρως και αποτελεσματικά τις σύγχρονες τεχνολογίες σ’ ένα ευρύ φάσμα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών και της καθημερινότητας.

• Ένας Δήμος τουριστικά ενεργός, που δεν θα στηρίζεται μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνέργειες που απαιτούνται, σε συνεργασία και με τοπικούς θεσμικούς φορείς, για την προβολή, την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, πανελληνίως και διεθνώς.

• Ένας Δήμος αρωγός στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

"google ad"

Για τους παραπάνω στρατηγικούς στόχους θα έχουμε την ευκαιρία, στο άμεσο μέλλον, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που πιστεύω ότι θ’ αξιολογηθούν θετικά από τους πολίτες.

Όσο για τα αυτονόητα, που θα πρέπει να γίνουν πράξη, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Καταγράφω, ως πολίτης που ζω και κινούμαι στον Δήμο Χανίων, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, που, ασφαλώς, δεν είναι τα μόνα:

• Είναι αυτονόητο ότι η απερίγραπτη -σε πολλά σημεία- κατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα. Η πόλη πρέπει ν’ αποκτήσει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.

• Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται βελτίωση της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων με επανασχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα.

• Είναι αυτονόητο ότι τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι θα πρέπει ν’ απευλευθερωθούν από πάσης φύσεως παρανόμως υφιστάμενα εμπόδια. Προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα παντού.

• Είναι αυτονόητο ότι ο κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Ενας κανονισμός που θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου με τους επαγγελματίες και τους θεσμικούς τους φορείς και στόχο θα έχει τη βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης, αλλά και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

• Είναι αυτονόητο ότι κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς που αποτελεί την «καρδιά» των Χανίων, καθώς και αρκετά άλλα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν τη σημερινή μίζερη εικόνα.

• Είναι αυτονόητο ότι οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι, σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, πρέπει ν’ αλλάξουν εικόνα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις καλλωπισμού, καθαριότητας και εκσυγχρονισμού.

• Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος οφείλει ν’ αξιοποιήσει τη σημαντική δημοτική περιουσία που διαθέτει προς όφελος τόσο του ίδιου του Δήμου όσο και των δημοτών.

Είναι γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» δεν έδωσε λύσεις στα προβλήματα των πρώην περιφερειακών Δήμων, αλλά αντιθέτως τα διόγκωσε. Οι περιαστικές περιοχές πρέπει να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι απόλυτη ανάγκη τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα, η ύδρευση και το αγροτικό οδικό δίκτυο, δηλαδή τα απολύτως αυτονόητα, να αντιμετωπιστούν άμεσα και ριζικά, γιατί κανείς από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ή να νιώθει ως επαίτης όταν ζητά τα αυτονόητα.

Είναι, επίσης, δυσάρεστο το γεγονός ότι στον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων δεν λειτούργησε ποτέ ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει, στο πλαίσιο, ασφαλώς, των θεσμικών αλλαγών που προβλέπει για το συγκεκριμένο θέμα ο «Κλεισθένης Ι».

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι οφείλουμε, όλοι μας, να δούμε τον Δήμο μας ως το σπίτι μας, ως μία δική μας υπόθεση. Μόνο έτσι τα παραπάνω αυτονόητα, και άλλα πολλά για τα οποία θα συζητήσουμε δημόσια το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουν πράξη.

Πεποίθησή μου είναι ότι οι δημότισσες και οι δημότες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι παρούσες και παρόντες, πρόθυμες και πρόθυμοι να βοηθήσουν, αρκεί να δουν και από την πλευρά του Δήμου, θετική διάθεση, διαρκή προσπάθεια και σοβαρότητα.

Να δουν ότι ακούμε τις αγωνίες τους, καταγράφουμε τα προβλήματά τους και δρομολογούμε λύσεις. Να δουν ότι λαμβάνουμε αποφάσεις, όχι για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές.

Λέγοντας, όμως, ταυτόχρονα, με τόλμη τι περιμένουμε κι εμείς από αυτούς. Αυτή η σχέση είναι και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Οι πολίτες, άλλωστε, δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις.

* Ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης είναι υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...