17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δανειολήπτες στο… τσιγκέλι – O πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών αδειάζει την κυβέρνηση περί προστασίας ιδιοκτητών από πλειστηριασμούς κάτων των 300.000 ευρώ

Ημερομηνία:

Της Αντριάνα Βασίλα

Συναγερμός σε επιχειρήσεις και κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Στη μέγγενη αναμένεται να βρεθούν πολλές από τις εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, αφού η καταγγελία των δανείων τους είναι αναπόφευκτη, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.
Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 67 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ ο τελικός στόχος είναι να μειωθούν συνολικά σε 100 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού δανεισμού.
Άλλωστε οι τράπεζες έχουν λάβει τελεσίγραφο από τους θεσμούς ότι, αν δεν κινητοποιηθούν οι διαδικασίες, κινδυνεύουν οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια και αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επιπλέον προβλέψεις, ανοίγοντας εκ νέου μια συζήτηση για νέα κεφάλαια.
Έτσι, λοιπόν, τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να περιορίσουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής δανειοληπτών σε δικαστική προστασία. Ήδη πρόκειται να τροποποιηθεί εκ νέου ο νόμος Κατσέλη.
Τα «κόκκινα» μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια για αρχή θα μεταβιβαστούν σε funds προκειμένου να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών εν όψει των επόμενων distressed tests που θα κληθούν να περάσουν, ώστε να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και, ταυτόχρονα, να διατηρήσουν εμμέσως οι ίδιες τη διαχείριση των συγκεκριμένων αυτών χαρτοφυλακίων μέσα από τρίτες εταιρείες, δηλαδή εκτός ισολογισμών.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι Έλληνες συμβολαιογράφοι έχουν κηρύξει δίμηνη αποχή.

Οι τράπεζες

Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν τον στόχο του φετινού έτους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πιθανές συνέπειες για τα αποτελέσματα των stress tests που θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα στις αρχές του 2018.

Όπως και να έχει, πάντως, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν πάλι μετά την αποχή των συμβολαιογράφων, γι’ αυτό και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι τράπεζες πραγματικά θέλουν να ξεκινήσει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που θα ρίξει την αγορά των ακινήτων στο ναδίρ, εγγράφοντας έτσι μεγαλύτερη ζημιά από ανείσπρακτα δάνεια. Σίγουρο είναι ότι στόχος παραμένουν τα ακίνητα που παράγουν χρήμα.

Σύμφωνα με τον νομικό Στέλιο Καραμανώλη, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να πλειοδοτήσει σε πλειστηριασμό. Γι’ αυτό και από νομική άποψη ένας δανειολήπτης πρέπει πάντα με νομική συμπαράσταση και ποτέ μόνος του:

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε απευθείας με την τράπεζα είτε μέσω διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Καταναλωτή να προσπαθήσει να ρυθμίσει το δάνειό του, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετούμενο, που σημαίνει ότι και η τράπεζα θα πρέπει κάποια στιγμή να υποστεί την αναλογούσα ζημία λόγω της κρίσης για να μπορέσει ο δανειολήπτης να εξοφλήσει το δάνειό του με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Αναγκαστικά να προσφύγει σε δικαστική ρύθμιση του δανείου του, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ανταποκριθούν θετικά, έχοντας ήδη το πλεονέκτημα της καλοπιστίας από την προσπάθεια εύρεσης εξωδικαστικής λύσης.

Καμία συμφωνία

Και ενώ εκτυλίσσονται αυτά, η κυβέρνηση καθησυχάζει τους «μικροδανειολήπτες», δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει τους ιδιοκτήτες από πλειστηριασμούς κάτω των 300.000 ευρώ και μιλάει για προσπάθεια να πιαστούν στη φάκα οι «μεγαλομπαταχτσήδες», ώστε να «θωρακιστεί και το τραπεζικό σύστημα».

Μιλάει για άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ που «κρύβονται» πίσω από διάφορα θεσμικά – προστατευτικά ή μη – πλαίσια και που «βολεύονται» με κάθε καθυστέρηση. Είτε αυτή είναι η αποχή των συμβολαιογράφων είτε τεχνικά θέματα.

Μάλιστα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι «πολλοί μεγαλομπαταχτσήδες κρύβονται πίσω από την ευαισθησία έναντι των πλειστηριασμών» και συνεχίζει λέγοντας πως «το να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι κρίσιμο για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ανακεφαλαίωσαν πολλάκις οι φορολογούμενοι, που επωμίζονται το δημόσιο χρέος».

Ωστόσο ο πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης αδειάζει ευθέως την κυβέρνηση στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει για μη πλειστηριασμούς σε ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ.

"google ad"

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΕΤ απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητές μας είναι ξεκάθαρες. Έχουμε τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα υπάρχει κάποια συμφωνία πως δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς».

Με λίγα λόγια, υπάρχει φόβος οι τράπεζες να πουλήσουν δάνεια καλυπτόμενα από ακίνητα μικρής αξίας σε distress funds από την 1η Ιανουαρίου, αν δεν παραταθεί το ειδικό καθεστώς προστασίας αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές να συναινέσουν σε νέα παράταση. Όμως από πλευράς των δανειστών υπάρχει απροθυμία, καθώς ΕΚΤ και ΔΝΤ πιέζουν να αρθούν όλα τα εμπόδια που κατά την άποψή τους δυσχεραίνουν την προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Η πίεση που δέχονται από τις εποπτικές αρχές να «ξεφορτωθούν» δάνεια με πωλήσεις σε funds είναι πολύ ισχυρή. Θα γίνει ακόμη πιο έντονη στο προσεχές μέλλον, καθώς θα αυξηθούν οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και θα γίνει αυστηρότερο, από 1ης Ιανουαρίου, το καθεστώς για τον σχηματισμό προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...