Δαρβινική Δευτέρα με θέμα την εξάρτηση του ανθρώπου από τις μηχανές

Κανένα σχόλιο

Ακόμα και ως σχήμα λόγου, το σχόλιο του Χ. Πισσαρίδη, νόμπελ οικονομίας, ότι στο μέλλον το βραβείο Νόμπελ θα απονέμεται σε ρομπότ, θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ποια θα είναι η εξάρτηση των μελλοντικών γενιών από τις εφευρέσεις και τις μηχανές;

Τι μερίδιο από την αυτονομία και την ελευθερία μας έχουμε ήδη εκχωρήσει και θα εκχωρήσουμε στις μηχανές;

"Sponsored links"

Τελικά, το μόνο που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές θα είναι οι εφευρέσεις μας;

Αν η μόνη ελπίδα είναι η εποίκηση άλλων πλανητών και δορυφόρων, όπως πίστευε ο Στέφεν Χώκινγκ, και αν μόνο τα ρομπότ θα έχουν την ικανότητα να
ταξιδεύσουν και να ζήσουν σε τόσο διαφορετικούς και αφιλόξενους κόσμους, τότε το μόνο που η κουκίδα που κατοικούμε, ο πλανήτης Γη, μπορεί να δωρίσει στον απέραντο κόσμο που την περιβάλλει θα είναι οι μηχανές.

Τι προοιωνίζει για τον ψυχισμό μας, τις διανθρώπινες σχέσεις και την παγκοσμιοποίηση η επέλαση των μηχανών; και ποιος θα την
ελέγξει;

Όσο μακρινές και απίθανες ακούονται αυτές οι σκέψεις, παραμένει γεγονός ότι ήδη δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τις μηχανές.

Το θέμα της βραδιάς θα είναι «άνθρωποι και μηχανές: ποιος θα είναι ο αφέντης και ποιος ο υπηρέτης;».

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα (Τμήμα Φιλοσοφίας) και Γιάννης Τσαμαρδίνος (Τμήμα Επιστήμες Υπολογιστών) θα επιχειρηματολογήσουν από τη σκοπιά της δικής τους επιστημονικής θεώρησης.

Ως συνήθως θα ακολουθήσει ανεμπόδιστη συζήτηση.

Δευτέρα 21/5, 7.30 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος ελεύθερη.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις