Δεκατρία χρόνια φυλακή στον πρώην βουλευτής της ΝΔ Μαντούβαλο για το «παραδικαστικό», δώδεκα στον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη

Κανένα σχόλιο

Με την καταδίκη με αναστολή του δικηγόρου και πρώην βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, του εφέτη Γιάννη Ευσταθίου, του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και άλλων δύο συγκατηγορουμένων τους, έκλεισε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για σκέλος της υπόθεσης του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος».

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση που αφετηρία της αποτέλεσαν οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, επίσης, κατηγορούμενου στην παρούσα δίκη, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το 2010 πως ο Γιοσάκης τον εκβίασε να πληρώσει με 60.000 ευρώ τους εφέτες Γιώργο Ευσταθίου και Αθανάσιο Μουστάκα, προκειμένου να τον αθωώσουν σε δίκη για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό 1».

Το δικαστήριο με την απόφασή του, επέβαλε στο δικηγόρο κ. Μαντούβαλο και στον Εφέτη, ποινή κάθειρξης 13 ετών στον καθένα, ενώ στον κ. Γιοσάκη κάθειρξη 12 ετών. Σε άλλους δύο, από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές.

"Sponsored links"

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία, και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε όλους τους καταδικασθέντες, το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση επιβάλλοντας σε κάποιους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σε όλους όσοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, επιβλήθηκε και επιπλέον χρηματική ποινή 50.000 ευρώ στον καθένα.

Ο κ. Μαντούβαλος δήλωσε ακόμη μία φορά «αθώος» στο δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του, να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι με την αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ελήφθη κατά πλειοψηφία 2-1.

Ο έτερος δικαστικός λειτουργός, Αθανάσιος Μουστάκας, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να ψηφίζει υπέρ της ενοχής του.

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, τον δικηγόρο Πέτρο Λεωτσάκο και τον ιερωμένο Διονύση Ζήκο.

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση έγιναν κατά τη διάρκεια της δίκης με κατηγορούμενους μεταξύ άλλων τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, στην οποία πρόεδρος ήταν ο εφέτης Γιάννης Ευσταθίου. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή των εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη -τον κ. Ευσταθίου προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

ΑΠΕ

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις