16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δεκτό το αίτημα του Δήμου Χανίων: Διατηρητέες οι καμινάδες της ΑΒΕΑ!

Ημερομηνία:

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα:

“Μας κοινοποιήθηκε μόλις, ότι έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο δήμος Χανίων, από το 2016, για την κήρυξη ως διατηρητέων των καμινάδων της ΑΒΕΑ και του λεβητοστασίου. Με πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα μνημεία και αποτέπεται οριστικά η κατεδάφιση τους.

Είναι μία σημαντική επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής, που το διεκδίκησε και ολοκληρώθηκε μέσα στην θητεία της.

Πριν 18 χρόνια, κατεδαφίσστηκε ένας μεγάλος πλούτος που διέθετε η πόλη μας, ένα ατόφιο βιομηχανικό μνημείο του προπρασμένου αιώνα. Σαν απλός πολίτης, είχα προσπαθήσει τότε για την διάσωση του, αλά συνάντησα από τότε υπεύθυνους αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης της αξίας των νεότερων μνημείων και μικροπολιτικά συμφέροντα, με το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα.

Το εργοστάσιο αυτό είχε στηρίξει οικονομικά τα Χανιά και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Νέας Χώρας, ενώ η παραμονή του ως βιομηχανικού μουσείου, θα ήταν εκτός των άλλων ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και των Χανίων. Από την θέση τυο δημάρχου, μου δόθηκε τουλάχιστον η δυνατότητα να συμβάλλων μετά από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες, στην διατήρηση των υπολειμμάτων του εργοστασίου, για να μας θυμίζουν το βιομηχανικό μας ικανοποιώντας ένα ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας μας.

Επιπλέον, θέλω να δηλώσω ότι στα σχέδια της Δημοτικής μας αρχής, είναι η δημιουργία στεγασμένου χώρου στάθμευσης στο οικοδομικό τετράγωνο που καταλάμβανε η ΑΒΕΑ, διότι το έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχής της Νέας χώρας και της παλιάς πόλης. Επίσης στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο η δημιουργία χώρου άθλησης”.

Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να πάρει ο δήμος Χανίων, τον περιβάλλοντα χώρο όπου βρίσκονται οι καμινάδες, ο οποίος ανήκει σε τράπεζα, ώστε να αξιοποιηθεί καταλήλως.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...