19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Δεν έχουμε ούτε χώρους, ούτε πόρους»: Και οι Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης διαψεύδουν Λοβέρδο για Σχολή Τουρισμού

Ημερομηνία:

Και οι Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προαναγγελίες του Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση Σχολής Τουρισμού στην Κρήτη η οποία θα λειτουργεί υπό την σκεπή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ανακοίνωση τους, που έρχεται μετά τις αντιδράσεις που εκφράσανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρυπίδης Στεφάνου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρης Σηφάκης, σημειώνουν ότι, ούτε χώρος υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, ούτε πόροι, ούτε προσωπικό και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η λειτουργίας μίας τέτοιας σχολής.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση τους οι κοσμήτορες σημειώνουν τα εξής:

Με έκπληξη αναγνώσαμε το ∆ελτίο Τύπου που εξεδόθη στις 27/11/2014 από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο ιδρύεται από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 στο Πανεπιστήμιό μας Τμήμα Τουριστικών Σπουδών. Στο ∆ελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιό μας έχει τους οικονομικούς πόρους και διαθέτει τα κτήρια που θα του επιτρέψουν να αναλάβει τη λειτουργία του εν λόγω Τμήματος.

Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα αναγραφόμενα στο ∆ελτίο Τύπου. Το Πανεπιστήμιο μας δεν έχει ούτε πόρους ούτε χώρους για τη λειτουργία νέων Τμημάτων. Ο μειωμένος προϋπολογισμός του καθιστά οριακή τη λειτουργία των υπαρχουσών Σχολών, η ανυπαρξία νέων προσλήψεων σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις των στελεχών του Πανεπιστημίου, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών αλλά και στη λειτουργία των απαραίτητων διοικητικών μονάδων του. Εις προσθήκην όλων αυτών, το Πανεπιστήμιό μας οργανώνει τις σπουδές του με γνώμονα τις αρχές της αριστείας -αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει οποιαδήποτε νέα κατεύθυνση, νέο πρόγραμμα σπουδών και πολύ περισσότερο ένα νέο Τμήμα χωρίς να έχει σχεδιασθεί και εξασφαλισθεί η υλοποίηση του βέλτιστου προγράμματος διδασκαλίας, συμβατού με τις διεθνείς ακαδημαϊκές προδιαγραφές.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο προγραμματισμός του προγράμματος σπουδών απαιτεί συστηματική μελέτη και επικαιροποίηση παλαιότερων σχετικών μελετών, ενώ η διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, ακόμη και αν εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από το Υπουργείο Παιδείας (κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν
αναφέρεται στο ∆ελτίο Τύπου), απαιτεί χρόνο και τυπικές διαδικασίες που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την έναρξη λειτουργίας ενός νέου Τμήματος από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Κατόπιν όλων αυτών, παρόλο που δεν μεταβάλλεται η θέση μας, όπως αυτή εκφράστηκε και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αποδοχή υπό όρους της λειτουργίας Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιό μας, δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν συμφωνούμε με την έναρξη λειτουργίας του πριν εξασφαλισθούν όλοι οι ακαδημαϊκοί και οικονομικοί όροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

∆εν χρειάζεται να τονίσουμε ότι δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με την έναρξη της λειτουργίας αυτού του Τμήματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Οι Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Λουκία Αθανασάκη, Φιλοσοφική Σχολή
Γιώργος Κοντάκης, Ιατρική Σχολή
∆ημήτρης Μυλωνάκης, Σχολή Κοινωνικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Μιχάλης Ταρουδάκης, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Αντώνης Χουρδάκης, Σχολή Επιστημών Αγωγής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...