ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πότε θα εμβολιαστεί, απάντησε ότι δεν θα κάνει το αντίθετο από αυτό που λέει στους πολίτες. “Πρώτα οι ευάλωτες ομάδες, μετά οι υπόλοιποι…” είπε.  Λίγες μέρες μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  διαβεβαίωνε ότι στην Ελλάδα “οι υγειονομικοί μας θα εμβολιαστούν πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες”.

Στις 21 Δεκεμβρίου η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν σε αυτή τη φάση σε κάθε χώρα δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού και για αυτό  κάθε κράτος θα προβεί σε προτεραιοποίηση η οποία θα στηρίζεται “στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό”.

“Έτσι, στη χώρα μας” ανακοίνωσε, “η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό, επομένως σε έναν κίνδυνο που είναι υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα”.

Γιατί κάποιοι υγιείς σαραντάρηδες να πάρουν τη σειρά ηλικιωμένων ή πολιτών με νοσήματα σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, για τους οποίους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να προλάβουν να εμβολιαστούν;  Όπως σχολίασε κάποιος, είναι σαν να βλέπεις να κατεβάζει βάρκες ο Τιτανικός και να σπρώχνονται οι της πρώτης θέσης να μπουν μέσα πριν από εσένα.

Δεν είπε ότι στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν με προτεραιότητα και υγιείς νέοι σε ηλικία πολιτικοί που δεν ανήκουν σε καμία από τις κατηγορίες που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες.

Αυτό το μάθαμε πρόσφατα, όταν εμφανίστηκε μία λίστα με 45 ονόματα κυβερνητικών στελεχών μαζί με την πληροφορία ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα από τις 27/12 μέχρι τις 10/1 του 2021.  Ετσι πληροφορηθήκαμε, εκτός του επίσημου πλαισίου ενημέρωσης, ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, με την κωδική ονομασία «Ελευθερία» συμπεριέλαβε  και τον άμεσο εμβολιασμό υπουργών και στελεχών, ακόμα και σαραντάρηδων, που κατέχουν διάφορες θέσεις στην διοίκηση.

Η κυβέρνηση έχει προσθέσει  στην πρώτη φάση του εμβολιασμού την γενική κατηγορία “Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης” πριν από την κατηγορία  “Άτομα 70 ετών και άνω”, “ Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19” κ.α

Κανένας δεν εξήγησε με ποιο κριτήριο και γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί που εμβολιάστηκαν και όσοι θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες κατά προτεραιότητα.

Την επόμενη μέρα από την διαρροή της λίστας είδαμε να εμβολιάζονται και πολιτικά και κομματικά στελέχη που δεν ήταν μέσα σε αυτή. Δύο μέρες μετά, μέσα από την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε ότι η λίστα των 45 ατόμων είχε μεγαλώσει, πάλι με άγνωστα κριτήρια και χωρίς δημόσια εξήγηση, φτάνοντας τα 125 αυτή τη φορά.

“Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους” είπε ο κ. Πέτσας στον κ. Τσίπρα κι έτσι ενημερωθήκαμε για τον τρέχοντα αριθμό των κυβερνητικών που θα πάρουν προτεραιότητα,  χωρίς να γνωρίζουμε εάν τις επόμενες μέρες θα μεγαλώσει κι άλλο η λίστα καθώς (είναι βέβαιο ότι) θα πιέσουν και άλλα πολιτικά στελέχη για να “πηδήξουν την ουρά”.

Είναι προφανές ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη θέλουν να απελευθερωθούν για να μπορούν να κινούνται άνετα. Πόσο σωστό όμως είναι αυτό όταν οι ΜΕΘ είναι ακόμα γεμάτες και γνωρίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα νοσήσουν και θα πεθάνουν άνθρωποι που αν είχαν λάβει το εμβόλιο ίσως και να μπορούσαν να σωθούν; Γιατί κάποιοι υγιείς σαραντάρηδες να πάρουν τη σειρά ηλικιωμένων ή πολιτών με νοσήματα σε κατηγορίες  υψηλού κινδύνου, για τους οποίους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να προλάβουν να εμβολιαστούν;

Όπως σχολίασε κάποιος, είναι σαν να βλέπεις να κατεβάζει βάρκες ο Τιτανικός και να σπρώχνονται οι της πρώτης θέσης να μπουν μέσα πριν από εσένα.

"google ad"

Ποιες είναι οι εξηγήσεις που δίνουν

Μια εξήγηση που δίνεται (πάντα ανεπίσημα καθώς τίποτα δεν ανακοινώθηκε επισήμως) είναι ότι το κάνουν για να δώσουν το καλό παράδειγμα και να πείσουν τους “ψεκασμένους”, γιατί “υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν στο ράφι τα εμβόλια”.  Ομως σε αυτή τη φάση, που τα εμβόλια δεν επαρκούν και η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη.

Στην πρώτη φάση εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι των γηροκομείων που δεν χρειάζονται να δουν π.χ.  τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ή τους άγνωστους  γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης για να το κάνουν.  Για να μην θυμηθούμε ότι την  ευαισθησία του παραδειγματισμού από τους πολιτικούς δεν την είδαμε τους προηγούμενους μήνες και για τις μάσκες και τις αποστάσεις. Ειδικά το καλοκαίρι έδιναν το κακό και όχι το καλό παράδειγμα με τη στάση τους οι περισσότεροι.

Αν ωστόσο, έπρεπε οπωσδήποτε στην Ελλάδα οι πολιτικοί να δώσουν το καλό παράδειγμα, δεν αρκούσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άντε και ο πρωθυπουργός; Γιατί έπρεπε να εμβολιαστεί πριν από τους γιατρούς στις ΜΕΘ και όλους τους άλλους μέχρι και 35χρονος, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου;  Καμία απάντηση δεν μοιάζει πειστική και κυρίως δεν μοιάζει δίκαιη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει προτείνει να δίνεται προτεραιότητα στα επαγγέλματα υψηλού ρίσκου, που εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Με την παράβλεψη  αυτών των κατευθύνσεων  υπάρχει ο  κίνδυνος όλο αυτό να λάβει διαστάσεις ευνοιοκρατίας και να καταφέρει άλλο ένα πλήγμα στην ήδη χαμηλή αξιοπιστία των πολιτικών, οι οποίοι οφείλουν να δείχνουν και να είναι τίμιοι. Αυτό το νόημα άλλωστε είχε και η απάντηση που έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ότι θα περιμένει να εμβολιαστεί στη σειρά του και δεν θα πάρει τη σειρά κάποιου που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη (και αυτό το είπε πριν νοσήσει ο ίδιος). Αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έχει δηλώσει ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο της εταιρείας του γιατί δεν θέλει να κλέψει τη σειρά κανενός. Σε συνέντευξη του στο CNBC, είπε ότι είναι 59 ετών με σχετικά καλή υγεία, οπότε θα ήταν εντελώς απρεπές να λάβει το εμβόλιο προτού αυτό χορηγηθεί σε άλλους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ που δόθηκε για τα κυβερνητικά στελέχη που σπεύδουν να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, είναι ότι αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους. Δηλαδή το κράτος δεν λειτουργούσε ως τώρα; Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι υπουργοί  δεν προσπέρασαν την ουρά, δεν λειτουργεί; Και αν ισχυρίζονται ότι οι Πιερρακάκης και Βαρβιτσιώτης πχ χρειάζονται απαραιτήτως το εμβόλιο για να πάνε στο υπουργείο τους, πως θα πείσουν τον δάσκαλο να επιστρέψει στην τάξη χωρίς να εμβολιαστεί; Μάλλον δεν τα σκέφτηκαν και πολύ αυτά.

Ούτε φυσικά τα περί πειθούς των “ψεκασμένων” είναι πειστικά. Αφενός επειδή πρόκειται -ευτυχώς- για μικρή μειοψηφία και καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να πορεύεται με βάση τι λένε οι ανορθολογιστές και όσοι δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και αφετέρου γιατί αυτοί πάντα θα βρίσκουν κάτι να πουν όπως ήδη βρήκαν πάλι  και ισχυρίζονται ότι οι πολιτικοί εμβολιάστηκαν με φυσιολογικό ορό αντί του φαρμάκου του εμβολίου.

Πόσο πολιτικά  ηθικό είναι λοιπόν, τώρα που τα εμβόλια είναι ακόμα πολύ λίγα και δεν επαρκούν ούτε καν για τους ευάλωτους, να παίρνει την σειρά τους κάποιος που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο χειμώνας αυτός θα είναι πολύ δύσκολος γιατί δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν όλοι, με συνέπεια να χαθούν πολλές ζωές ακόμα. Κάθε εμβόλιο λοιπόν που μπορεί να γλιτώσει μια ζωή είναι πολύτιμο και πρέπει να χρησιμοποιείται με δικαιοσύνη και  διαφάνεια.

Στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου που πιθανώς ένιωσε την ανάγκη να δώσει κάποιες εξηγήσεις, αναφέρθηκε ξανά στην  προτεραιοποίηση για τον τρόπο του εμβολιασμού.υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας και ότι αυτός “έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται σε κανόνες της βιοηθικής”.  Ανέφερε λοιπόν ξανά τον αυξημένο κίνδυνο από νόσηση ως πρώτο κριτήριο. Ως δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση τον αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό “και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί”για τους οποίους ανέφερε ότι αποτελούν και το παράδειγμα για τους υπόλοιπους και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε “ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου”.  Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και των χρονίως πασχόντων. Και τελευταία ομάδα πρόσθεσε εχθές, “είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους”. “Νομίζω ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος από τους 50” είπε. Προφανώς η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αγνοούσε ότι σήμερα ο αριθμός αυτός  θα άλλαζε και θα γινόταν 126. Και κανείς δεν ξέρει αν αλλάξει ξανά.

Στη Γερμανία οι πολιτικοί, με βάση την προτεραιοποίηση που εκαναν  είναι πίσω από υγειονομικούς, ηλικιωμένους, αστυνομία, στρατό κι εκπαιδευτικούς. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας μάλιστα, Γενς Σπαν, επιχειρηματολόγησε εξηγώντας ότι πρέπει να εμβολιαστούν πρωτα οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, και μετά οι κυβερνητικοί. Αν κάποια στιγμή στην πορεία χρειαστεί να πειστεί κόσμος,  μπορεί να το κάνει και ο ίδιος είπε, αλλά τώρα που τα εμβόλια είναι λίγα και οι ανεμβολίαστοι ευάλωτοι πολλοί και δεν χρειάζεται.

Δεν είναι “γκρίνια” λοιπόν η απαίτηση να κυβερνάται η χώρα σαν ευνομούμενη πολιτεία και όχι σαν “μπανανία” όπου οι “κολλητοί” μπορούν να προσπερνούν την ουρά για να περάσουν πρώτοι. Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να πορεύεται με την δικαιολογία ότι απαντά  στην κριτική του Βελόπουλου και οχι σε όσους καλόπιστα απαιτούν ισονομία και διαφάνεια.