Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που θέλουν ΗΠΑ και ΕΕ από τη Βενεζουέλα

Κανένα σχόλιο

Το ακροδεξιό δίκτυο Fox News διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊντό σε «πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Στα πρώτα πλάνα που μετέδωσε, όμως, δεν έβλεπες μόνο τον πραξικοπηματία πολιτικό αλλά και φωτογραφίες της… Αλεξάνδρας Οκάσιο-Κόρτες, που εκπροσωπεί το πιο προοδευτικό κομμάτι των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Το μήνυμα ήταν σαφές, αν αφήσουμε τον Μαδούρο στην εξουσία σύντομα θα έχουμε «σοσιαλισμό» και στις ΗΠΑ, ο οποίος θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια.

Η τραγικότητα της συγκεκριμένης σκηνής έγκειται στο ότι ούτε ο Μαδούρο ούτε η Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κόρτες είναι σοσιαλιστές. Ο πρώτος, αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας στην κατάρρευση της Βενεζουελάνικης οικονομίας, υιοθέτησε αρκετά νεοφιλελεύθερα μέτρα, «ξηλώνοντας» ορισμένα από τα επιτεύγματα του Ούγκο Τσάβες.

Ακόμη και στα χρόνια του Τσάβες, άλλωστε, ήταν ο ιδιωτικός και όχι ο δημόσιος τομέας που αυξάνοντας με μεγαλύτερους ρυθμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όσο για την Κόρτες έχει τολμήσει απλώς να ψελλίσει ότι δεν μπορούν να αφήσουν μια ομάδα δισεκατομμυριούχων να ελέγχουν τις ΗΠΑ.

"Sponsored links"

Δύο πολιτικοί που απλώς επαναφέρουν στην ατζέντα μέτρα και πολιτικές που θα εφάρμοζαν ακόμη και δεξιές και χριστιναοδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη της δεκαετίας του ’60, αντιμετωπίζονται πλέον σαν την απόλυτή απειλή που πρέπει αν εξοντωθεί ακόμη και με αιματοχυσία.

To πραξικόπημα, που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πραγματοποιείται μόνο για τους προφανείς λόγους του ελέγχου των μεγαλύτερων αποδεδειγμένων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον πλανήτη και της απομάκρυνσης από την περιοχή ρωσικών και κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα. Στο παρασκήνιο διεξάγεται μια στρεβλή ιδεολογική μάχη απέναντι σε οποιονδήποτε τολμήσει να χρησιμοποιήσει έστω και ένα τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού για να ανασύρει μερικούς από τους πιο εξαθλιωμένους κατοίκους μιας κοινωνίας από την απόλυτη εξαθλίωση.

Αυτή ακριβώς η απειλή απέναντι στα προγράμματα λιτότητας έκανε την ΕΕ να σπεύσει να στηρίξει το πραξικόπημα. Και για αυτό η μάχη για τη Βενεζουέλα είναι και μια μάχη για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα Πριν – 3/2/2019

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις