18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

«Δεν παζαρεύουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας»: Κοινή ανακοίνωση Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου για τους εργαζόμενους στα σούπερ – μάρκετ

Ημερομηνία:

Κοινή ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, ‘Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Επιτροπής Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Ρεθύμνου:

Η κυβέρνηση έχει «επιτάξει» τους εργαζόμενους στα Σ/Μ και επιβάλει την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων και αποθηκών με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Αναρωτιόμαστε που πήγε αυτή η ευαισθησία της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας που τραβάει αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο κουπί καθώς ούτε τις ιδιωτικές κλινικές έχει επιτάξει, ούτε τις ΜΕΘ που είναι κλειστές έχει ανοίξει, ούτε τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα προστασίας στα νοσοκομεία έχε καλύψει.

Μας μιλά για εθνική ενότητα και ομοψυχία αλλά εμείς οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο εμπόριο, στα Σούπερ Μάρκετ, οι συναδέλφισες μας στην καθαριότητα, οι συνάδελφοι μας οι γιατροί και οι νοσηλευτές ξέρουμε καλύτερα. Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στη διαφύλαξη της κερδοφορίας τους, ούτε εμείς, ούτε οι ζωές μας, ούτε οι οικογένειες μας.

Αλήθεια πού είναι η ομοψυχία των ιδιοκτητών των Σούπερ Μάρκετ, που ενώ θησαυρίζουν λόγω κορονοιού από τον ιδρώτα, τη δουλειά και τη διακινδύνευση της υγείας των εργαζομένων, έχουν το θράσος να βγάζουν και διαφημίσεις για να τους ευχαριστήσουν τάχα μου; Η εντατικοποίηση στα καταστήματα και τις αποθήκες τσακίζει κόκαλα, οι άδειες αναστάλθηκαν ενώ την Κυριακή 22/03/2020 τα περισσότερα Σ/Μ απασχόλησαν τους εργαζόμενους τους πεντάωρο αξιοποιώντας το παραθυράκι του νόμου για να τους φάνε το προβλεπόμενο ρεπό. Είναι τέτοια η ομοψυχία τους που μόλις σήμερα καλούν εργαζόμενους που βρίσκονται σε καραντίνα να επιστρέψουν μια εβδομάδα νωρίτερα στη δουλειά τους από ότι προβλέπει ο νόμος, γιατί «δε βγαίνουν οι βάρδιες» και τους ενημερώνουν μάλιστα ότι δε θα την πληρωθούν!!!

Πού βρίσκεται η ομοψυχία των ιδιωτικών κλινικών όταν ενώ πεθαίνει κόσμος, γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζονται να επιλέξουν με βάση τις διαθέσιμες ΜΕΘ ποιος θα νοσηλευθεί σε αυτές και ποιος όχι, αυτές να κρατούν τις εγκαταστάσεις τους κλειστές για την ελίτ που θα νοσήσει τις επόμενες ημέρες;

Πού βρίσκεται η ομοψυχία των ξενοδόχων, που έβγαλαν δισεκατομμύρια τις προηγούμενες σαιζόν και δεν διαθέτουν ΤΩΡΑ ένα ξενοδοχείο για να φιλοξενήσει τους χιλιάδες υγειονομικούς των νοσοκομείων μας, ώστε να μη μεταφέρουν οι τελευταίοι άθελα τους τον ιό αλλά υποκριτικά τους «περιμένουν αφού ολοκληρωθεί η πανδημία»;

Απαιτούμε άμεσα: ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό, να επιταχθούν τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων, το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών, να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση όπως και οι προηγούμενες που τους χάρισαν αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο. Απαιτούμε άμεσα να αποσύρει την ΠΝΠ που απελευθερώνει τη λειτουργία των Σούπερ Μάρκετ τις Κυριακές και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου των ΣΕΠΕ με πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους βάζουν την υγεία των εργαζομένων σε κίνδυνο.

Απαιτούμε: Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.  Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει την κρατική ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος όταν η εργοδοσία του αναφέρει πώς θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών;

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς:

  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά . Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
  • Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, όπως και σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.
  • Να μην αποκρύπτει η εργοδοσία κρούσματα στους χώρους δουλειάς! Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όλους τους χώρους των super market, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων.
  • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο. Να γίνουν τώρα προσλήψεις σε όλα τα S/M.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να τηρηθούν τα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
  • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μένουμε δυνατοί! Μένουμε Μαχητικοί!

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, στα Super Market, στα εμπορικά καταστήματα: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα, Στείλτε μας καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία. Να μη δεχτούμε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία μας, για να θωρακίσουν τα αφεντικά μας τα κέρδη τους.

"google ad"

Επικοινωνήστε με τα σωματεία :  

Ηράκλειο : eiyirakliou@gmail.comΤηλ. επικοιν: 2810 283 787 –

694020365

 

Χανιά :e-mail: idiotikoichania@gmail.com

τηλ. επικοιν.: 6934425750 –

6979001486

 

Ρέθυμνο:τηλ. επικοιν.: 6973721298

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...