20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Δευτερολογία Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο: “Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθαν, πως υπάρχουν στιγμές, που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων” | Bίντεο

Ημερομηνία:

Αποσπάσματα της δευτερολογίας Αλέξη Τσίπρα:

“Πολύ γόνιμη σήμερα η συζήτηση σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη.

Με απόλυτη ειλικρίνεια θα πω: αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό. Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Σέβομαι ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πώς έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς και να μην είναι μέσα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;”, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, “είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε η ελλ. κυβέρνηση και οι τρεις θεσμοί με πολλές φορές διαφορετικές θέσεις”.

Για το αν η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις είπε: Καταθέσαμε κείμενο 47 σελίδων, αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης. Η εικόνα είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις

Και συνέχισε: “Στην Ελλάδα, έχετε δίκιο, υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κι εμείς το είπαμε πρώτοι, χωρίς να μας το πει κάποιος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμευσεις μας αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών

Στις προτάσεις της προηγούμενης Δευτέρας έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικους μας στόχους. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της επιλογής πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη, ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πλειοψηφία των αξιωματούχων έλεγαν ότι το “όχι” είναι έξοδος από το ευρώ. Ο λαός ψήφισε “OXI” με συντριπτικό ποσοστό εν γνώσει αυτών των δηλώσεων. Άρα, αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα μετά το δημοψηφισμα τις δηλωσεις που έκανα.”

“Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παραδέχτηκε επίσης, ότι η ιστορικότερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν το 1953 με τη Συνθήκη του Λονδίνου, διαγράφτηκε το 60% του χρέους της γερμανικής κυβέρνησης.

“Περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε, πράγματι. Παρόλα αυτά κάναμε πράγματα, ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, που υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων έβαλαν στο συρτάρι τους και φέραμε στο σκαμνί άτομα που φοροδιέφευγαν, προχωρήσαμε σε νόμο για να περιορίσουμε τις τριγωνικές συναλλαγές, ζητήσαμε ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους. Εχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα. Δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά

Η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μία χώρα, αλλά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελλ. κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε δυνάμεις. Και αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμενες προτάσεις για βιώσιμη συμφωνία (με άλλους πολιτικούς αρχηγούς)

Μιλήσατε πολλοί για την ελληνική τραγωδία. Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε, πως υπάρχουν στιγμές, που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτή είναι μία τέτοια στιγμή”

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ltI9kHSzOMI”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ