23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν”: Η Ενωτική Πρωτοβουλία για τις προσαγωγές στα Χανιά για τον Κουφοντίνα

Ημερομηνία:

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Κρήτης για τις προσαγωγές και συλλήψεις στα Χανιά μέσα από τα σπίτια φοιτητών:

Το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν αναίτια 3 προσαγωγές  και 1 σύλληψη φοιτητών , συνδικαλιστών, μέλη του φοιτητικού συλλόγου (ΑΡΧΜΗΧ, ΜΠΔ και ΗΜΜΥ αντίστοιχα) του Πολυτεχνείου Κρήτης, έξω από το σπίτι τους. Συγκεκριμένα, μέλη της ασφάλειας ΠΑΡΑΝΟΜΑ εισέβαλλαν στο σπίτι των δύο φοιτητών. Εκτός ορίων είναι το γεγονός ότι δεν έδειξαν κανένα ένταλμα(!) και παρότι είπαν ότι ήταν παρών εισαγγελέας δεν έδειξαν στους συναδέλφους μας ποιος είναι! Έψαξαν όλο το σπίτι, με σκοπό να τους συνάψουν αναίτιες κατηγορίες, όπως και συνέβη, χωρίς ποτε να επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα και χωρίς να γνωστοποιήσουν στους προσαχθέντες την αιτία προσαγωγής τους, τους “απήγαγαν”,  καθώς και τους άλλους δύο προσαχθέντες που τους περίμεναν έξω από το σπίτι. Η σύλληψη βασίστηκε σε μία αναίτια κατηγορία με μοναδικό σκοπό να ταλαιπωρηθεί ο αγωνιστής ψυχικά και σωματικά από το κράτος (!) , ακόμα και οικονομία υποβάλλοντας τον σε μια διαδικασία (αναίτιων) δικαστικών εξόδων, ενώ δύο από τις προσαγωγές έγιναν επειδή απλά ο φοιτητής και η φοιτήτρια που προσήχθησαν άσκησαν το απολύτως νόμιμο δικαίωμα τους να μη δείξουν την ταυτότητα τους χωρίς να έχουν δει την αστυνομική ταυτότητα των μελών της ασφάλειας και έτσι κατηγορήθηκαν για απείθεια.

Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια ! Οι φοιτητικοί σύλλογοι τους τελευταίους 1.5 μήνες, συζητούν, παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στο νόμο-έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, όσο και σε όλη την αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική και αυταρχική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Από τα προχθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ στην Θεσσαλονική, μέχρι και σήμερα στα Χανιά με την σαφή στοχοποίηση αγωνιστών, είναι φανερό ότι θέλουν να καταστέλλουν το φοιτητικό κίνημα με κάθε τρόπο! Δεν θα τους κάνουμε την χάρη!  Επέλεξαν να μπουν σε σπίτι αγωνιστών, οι οποίοι έχουν αναφορά στο κίνημα των Χανίων τα τελευταία 4 χρόνια. Μάλιστα δεν είναι τυχαία ούτε η μέρα, ούτε η ώρα του συμβάντος, αφού οι προσαγωγές έγιναν κυριολεκτικά μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας ΔΚ, η οποία είχε καλεστεί από φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις και συλλογικότητες του κινήματος της πόλης, ενώ

Η πορεία έγινε κανονικά. Ο φοιτητικό σύλλογος έδειξε αντανακλαστικά απέναντι στο όργιο καταστολής!  Η πορεία κατέληξε στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες. Ο κόσμος της πορείας ήρθε αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες για πρώτη φορά τον απέτρεψαν από το να πλησιάσει το μέγαρο. Οι φοιτητές όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν αλλά φώναζαν δυνατά συνθήματα απέναντι στην κρατική καταστολή, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και των προσαχθέντων.  Τα περιστατικά στοχοποίησης και ακραίας καταστολής, βέβαια, δεν περιορίστηκαν μόνο πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας. Μέλος του ΦΣ του ΠΚ και φοιτητής του ΜΠΔ προσήχθη κοντά στο σπίτι του από μέλη της ασφάλειας, τα οποία τον ακολούθησαν μέχρι το σημείο προσαγωγής.

Οι σημερινές εικόνες μας θυμίζουν άλλες εποχές με “ (καθόλου) δροσερο αρωμα χουντας”, όπου το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας να καταδιώκει φοιτητές ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Από την εκλογή της ΝΔ και ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο με πρόσχημα την πανδημία έχουμε δει την καταστολή να αυξάνεται ποσοτικά και ποιοτικά. Στις 17 Νοέμβρη, στις 6 Δεκέμβρη, στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα βλέπουμε την αστυνομία πανελλαδικά να σπέρνει την τρομοκρατία και να στοχοποιεί αγωνιστές και όσους προσπαθούν να αντισταθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης. Η απάντηση της κυβέρνησης στους/ις φοιτητ(ρι)ες και τα άτομα που κινητοποιούνται είναι να τα καταστέλλει στο δρόμο, στη σχολή, ακόμα και στα σπίτια τους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η στάση του δημάρχου, ο οποίος παρά το προοδευτικό προσωπείο του σηκώνει τα χέρια ψηλά όταν η κυβέρνηση παίρνει τέτοιες πρωτόγνωρες αποφάσεις για την χανιώτικη κοινωνία.Για την κυβέρνηση και όσους έμμεσα και άμεσα την στηρίζουν πρόβλημα είναι ο κόσμος που διαδηλώνει διεκδικώντας τα δικαιώματα του και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που απολύουν κόσμο αναίτια εν μέσω πανδημίας, οι ναρκέμποροι ακόμα και οι παιδεραστές! Για τους παιδοβιαστές που σχετίζονται άμεσα με τη κυβέρνηση μάλιστα, όπως ο Λιγνάδης, δίνεται παράταση ενός μήνα από την πρώτη μήνυση και οριακά δεν βγαίνει καν ένταλμα μέχρι να δώσει τη συγκατάθεσή του ο κατηγορούμενος.

Παρά τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου και τα γεγονότα στο ΑΠΘ, τις προηγούμενες μέρες η σύγκλητος του ΠΚ έβγαλε μία απαθή απόφαση τόσο για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας όσο και για τα σκηνικά καταστολής στο ΑΠΘ, η οποία δε μας καλύπτει σε καμία περίπτωση, αφού οι αστυνομικοί που συνέλαβαν και προσήγαγαν τους συναδέλφους και τη συναδέλφισσα μας είναι οι ίδιοι που θα μπουν στις σχολές μας (όταν και αν ανοίξουν). Για αυτό και καλούμε την πρυτανεία να πάρει θέση για τα αισχρά σκηνικά που συνέβησαν σήμερα.

Παρά τις συλλήψεις, τις προσαγωγές , την τρομοκρατία και την καταστολή που δεχόμαστε καθημερινά, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Το φοιτητικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης και καταστολής του απαντιέται στον δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα. Για αυτό και καλούμε κάθε φοιτητή/ρια, κάθε φορέας, κάθε Χανιώτη/ισσα να καταδικάσει τα σημερινά γεγονότα, αλλά και ευρύτερα να βρεθεί στο δρόμο καταδικάζοντας και έμπρακτα αυτά τα αλλεπάλληλα περιστατικά κρατικής βίας και καταστολής. Οι δίκαιοι αγώνες μας θα συνεχιστούν μαζικά, δυναμικά για όσο και αν χρειαστεί.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Το όργιο καταστολής των
τελευταίων εβδομάδων από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μας φοβίζει!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...