23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Δε μεταβιβάζονται τα Νεώρια, το Φρούριο Φιρκά, η Πύλη της Άμμου”: H Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για τα 196 ακίνητα από το Δήμο Χανίων που περνούν στο Υπερταμείο

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει μερικώς την είδηση ότι μεταβιβάζονται 196 ακίνητα του Δήμου Χανίων στο Υπερταμείο για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τους δανειστές. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στην παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος εξαιρεί της μεταβίβασης: «α. Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικούς χώρους, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής». Άρα, δε συμπεριλαμβάνονται στη μεταβίβαση ακίνητα όπως τα Νεώρια, το Φρούριο «Φιρκάς», το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Πύλη της Άμμου, η Ανατολική και η Δυτική Τάφρος κ.ά., τα οποία κάποιοι σκόπιμα παρουσιάζουν ως μεταβιβαζόμενα.”

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι γιατί αυτή η διαδικασία συμβαίνει εν κρυπτώ τόσο από τους φορείς του τόπου όσο κυρίως από τους πολίτες.

Θυμόμαστε και στην περίπτωση με τους Τάφους των Βενιζέλων, στις πολλές προσπάθειές μας επί βδομάδες σχεδόν σε καθημερινή βάση για τη συλλογή στοιχείων για το τι ακριβώς συμβαίνει, το μόνο που συναντήσαμε ήταν άρνηση για την αποκάλυψη οποιοδήποτε στοιχείου, προσπάθειες μεταβίβασης της ευθύνης σε άλλους φορείς, και φόβο εκ μέρους των υπευθύνων.

Αν δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα που κρύβεται, ας δώσει τώρα η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τη λίστα με τα ακίνητα του Δήμου Χανίων που περνάνε στο Υπερταμείο.

Έτσι, για να γνωρίζει και ο Χανιώτικος λαός τι ακριβώς συμβαίνει, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ:

Δε μας προκαλούν, πλέον, καμία έκπληξη οι τακτικές που μηχανεύονται οι κύριοι της Ν.Δ. στα Χανιά, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και «υποψήφιος»» υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, ακολουθώντας τη γραμμή του άκρατου λαϊκισμού της Ν.Δ., ανάρτησε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «196 δημόσια ακίνητα – φιλέτα του Nομού Χανίων μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 Υπουργών».

Αναφέρει, μάλιστα, τα επίμαχα ΦΕΚ (Β΄ 2320 & Β΄ 2317 – 19/6/2018), συμπληρώνοντας πως τα ακίνητα «οδεύουν ολοταχώς … για εκποίηση», ερμηνεύοντας τις Αποφάσεις όπως τον συμφέρει.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια, την οποία, εντέχνως, αποσιωπά κρύβοντάς την πίσω από αριθμούς της νομοθεσίας, όπως κάνουν και Μέσα Παραπληροφόρησης σαν το «Πρώτο Θέμα», που αποτελεί την «πηγή» του. Με δύο Αποφάσεις – μία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών και μία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών – μεταβιβάζονται μία σειρά από ακίνητα στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», ορισμένα από αυτά και στα Χανιά. Στη δεύτερη Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/19-6-2018) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει, ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.». Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στην παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος εξαιρεί της μεταβίβασης: «α. Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικούς χώρους, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής». Άρα, δε συμπεριλαμβάνονται στη μεταβίβαση ακίνητα όπως τα Νεώρια, το Φρούριο «Φιρκάς», το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Πύλη της Άμμου, η Ανατολική και η Δυτική Τάφρος κ.ά., τα οποία κάποιοι σκόπιμα παρουσιάζουν ως μεταβιβαζόμενα.

Υπενθυμίζουμε, επιπρόσθετα, ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ότι Υπουργεία και δημόσιοι φορείς ετοιμάζουν τις λίστες των ακινήτων που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης, αφού προβλέπεται η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και νέων ακινήτων, αλλά και η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο μη αξιοποιήσιμων ακινήτων ή και ακινήτων που ανήκουν σε ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Και κάτι τελευταίο, αλλά σπουδαίο: η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό «Υπερταμείο»), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, έχει αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση και εξυγίανσή της. Επιπρόσθετα και ο νόμος της Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (παρ. 1 άρθρο 196 του ν. 4389/2016)  αναφέρει, ότι ο σκοπός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον για εμάς, όμως, δε σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως, προφανώς, σήμαινε για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δημιούργησαν το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι η διαφορά μας και δεν κρύβεται πίσω από την λάμψη πυροτεχνημάτων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...