19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δημοτική παράταξη «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά»: Κατά συνείδηση θα ψηφίζουν τα μέλη της παράταξή μας παρά τη συνεργασία με την παράταξη Σημανδηράκη

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά»:

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η δημοτική μας παράταξη, «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά», γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του «Κλεισθένη» (απλή αναλογική) και τα δεδομένα που θα προέκυπταν την επόμενη μέρα, επεσήμανε πολλάκις την ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών, στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλήσεων και κοινών θέσεων για το καλό του Δήμου Χανίων και κατ’ επέκταση την προκοπή όλων των δημοτισσών και όλων των δημοτών.

Ειδικότερα, στο εισαγωγικό κείμενο του προγράμματός μας -το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα- αναφέρονταν, επί λέξει, τα εξής:

«Για να πετύχουμε τα παραπάνω επιδιώκουμε και αναζητούμε τη συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με τους συλλόγους, με τις ομάδες πολιτών, με τους μεμονωμένους σκεπτόμενους πολίτες, τόσο πριν, όσο και μετά την ημέρα των εκλογών. Σε αυτή τη νέα πορεία δεν περισσεύει κανείς!»

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 2 Ιουνίου 2019, με την ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής, ενώ η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών (26/5/19). Η διαδικασία ενδεχόμενων πρωτοβουλιών για συγκλήσεις ανήκε, έκτοτε, θεσμικά στη νέα Δημοτική Αρχή και μόνο.

Η δημοτική μας παράταξη δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος συναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία με τον επικεφαλής της παράταξής μας, Ευτύχη Δαμιανάκη, στον οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι επιλογές που είχαμε, ως δημοτική παράταξη, ήταν δύο:

1. Να αρνηθούμε οποιαδήποτε συνεργασία, επιλέγοντας τον δρόμο της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη στάση μας, επισημαίνοντας -όπως, άλλωστε, πράξαμε στις συζητήσεις μας με τον Δήμαρχο Χανίων- ότι η πρόταση στη δημοτική μας παράταξη έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, και αφού, πολύ νωρίτερα, είχε υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την παράταξη της απελθούσης Δημοτικής Αρχής. Στην επιχειρηματολογία μας αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η άποψη ότι η νέα Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με την απελθούσα, την οποία επέκρινε προεκλογικά για λάθη και παραλείψεις.

2. Να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας, εστιάζοντας όχι στις θέσεις και στην αξιοποίηση των προσώπων, αλλά σε όσα μας ενώνουν σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζοντας ταυτόχρονα, άλλωστε, ότι όλα τα προαναφερόμενα επιχειρήματα, που θα οδηγούσαν σε μη συνεργασία, ουδόλως ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι αγωνιούσαν και αγωνιούν για την κυβερνησιμότητα και την επόμενη μέρα στον Δήμο Χανίων, ο οποίος καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος προκειμένου να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής, τόσο σε επίπεδο Κρήτης, όσο και πανελλαδικά.

Η δημοτική μας παράταξη, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, αποφάσισε ομόφωνα να κοιτάξει μπροστά, καταδεικνύοντας στην πράξη απόλυτη συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Μετά την κατάθεση της πρότασης συνεργασίας από τον Δήμαρχο Χανίων, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της παράταξής μας να προχωρήσουμε μπροστά με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και θέσεων. Στη συνέχεια, και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων, οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το πλαίσιο συνεργασίας, που περιλαμβάνει αμοιβαίες δεσμεύσεις σε μία σειρά από θέματα, δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υλοποίηση μιας σειράς από έργα υποδομών σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το θέμα της αξιοποίησης μελών της δημοτικής μας παράταξης, στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής συνεργασίας, προφανώς δεν ήταν το κυρίαρχο ζήτημα, δεδομένου και του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει η συμφωνία των παρατάξεων Σημανδηράκη – Βάμβουκα με τις δεσμεύσεις σε πρόσωπα που είχαν αναληφθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και από την εφαρμογή του θα εξαρτηθεί η πορεία της μετεκλογικής αυτοδιοικητικής μας συμπόρευσης.

Είναι επίσης σαφές ότι η δημοτική μας παράταξη διατηρεί πλήρως την αυτονομία της και τα μέλη της έχουν το αυτονόητο και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τής κατά συνείδηση ψήφου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...