14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διάλεξη για την αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση στη μεταπολεμική Κρήτη

Ημερομηνία:

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σας προσκαλούν στη διάλεξη της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα « Η αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση στη μεταπολεμική Κρήτη και η ανακάλυψη της παράδοσης»  τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά).

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Έλια Βαρδάκη, διδάσκουσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση « Κρήτη είναι ίσως η περιοχή της Ελλάδος που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα ανάμεσα σε άλλα σημαντικές καταστροφές του κτηριακού της πλούτου στα αστικά της κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης και λίγο αργότερα αρχίζει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, μεγάλης κλίμακας, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντός της νήσου.

Η μελέτη της κρητικής υπαίθρου κρίνεται αναγκαία, η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική ανακαλύπτεται και συνιστά σχεδιαστική αναφορά για τα νέα κτίσματα. Ο διάλογος ανάμεσα στην λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης είναι από τους πλέον γόνιμους σε αυτά τα πεδία.

Η κ. Αμαλία Κωτσάκη θα παρουσιάσει στοιχεία από πρωτότυπη έρευνά της και θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαδικασίες παραγωγής του χώρου κυρίως στην ύπαιθρο της Κρήτης κατά τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με γνώμονα τη σύγχρονη δραστικότητα του περιεχομένου της. Στις μέρες μας που ο χώρος της υπαίθρου και η αρχιτεκτονική του αποτελούν πεδία έντονου προβληματισμού, κυρίως λόγω του τουριστικού φαινομένου, οι προσεγγίσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η διάλεξη θα συνοδεύεται από προβολή διαφανειών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ