17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Διάσταση για το ευρώ και στη γαλλική αριστερά: Με τον Λαφαζάνη ο Μελανσόν, με τον Τσίπρα το Κ.Κ Γαλλίας

Ημερομηνία:

Ρήγμα στο “Μέτωπο της Αριστεράς” έχει προκαλέσει η συμφωνία με τους δανειστές καθώς το “Κόμμα της Αριστεράς” του ευρωβουλευτή Ζαν-Λυκ Μελανσόν αποφάσισε στο πρόσφατο συνέδριό του πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση φανέρωσε πως η ίδια η δομή της ευρωζώνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο βελτίωσής της κι ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού. 

“Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην ανεξαρτησία της Γαλλίας και το ευρώ και την εθνική κυριαρχία, διαλέγω την ανεξαρτησία” είπε ο Μελανσόν (αριστερά στη φωτογραφία) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μιλήσει για “το νέο κίνημα ανεξαρτητοποίησης στη Γαλλία”. Ο Μελανσόν παραδέχεται ωστόσο πως η άποψη αυτή δε βρίσκει σύμφωνους όλους τους συντρόφους του και πως το ζήτημα είναι ανοιχτό.

Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας Le Croix, σημειώνεται πως το “Κόμμα της Αριστεράς”, ένας εκ των βασικών πυλώνων του “Μετώπου της Αριστεράς”, έχει ήδη έρθει σε επαφή με το νεοσύστατο ελληνικό κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και χαιρέτησε την πρόταση του “Κόμματος της Αριστεράς” για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β, συνάντηση στην οποία θα κληθεί κι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, η συζήτηση διεξήχθη σε συντροφικό κλίμα και επέτρεψε να διαπιστωθούν κοινοί προβληματισμοί στα βασικά ζητήματα που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο και οι συνέπειές τους μεγιστοποιούνται σε χώρες που, όπως η Ελλάδα, υφίστανται διαδοχικά μνημόνια.

Ενδεικτική του κοινού μήκους κύματος στο οποίο κινούνται στην παρούσα συγκυρία τα δύο κόμματα είναι η φράση από το κείμενο που εγκρίθηκε από το συνέδριο του “Κόμματος της Αριστεράς” της Γαλλίας που έγινε τον περασμένο Ιούλιο: “Το πρόγραμμα του Κόμματος της Αριστεράς είναι ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αυτή ορίζεται από τις συνθήκες”.

Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας: Οι θέσεις του Τσίπρα ήταν βιώσιμες εντός ευρωζώνης

Σε αντίθεση με το “Κόμμα της Αριστεράς”, ο εταίρος του στο “Μέτωπο”, ΚΚ Γαλλίας ερμηνεύει την ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ως πολιτική επιλογή της γερμανικής ηγεσίας κι άλλων ηγεσιών της Ευρώπης “να καταστήσουν αδύνατη το πολιτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως σημειώνει ο Γ.Γ του ΚΚ Γαλλίας, Πιέρ Λωράν στο περιοδικό Marianne (δεξιά στη φωτογραφία). “Οι λύσεις που κατέθεσε ο Τσίπρας ήταν απολύτως βιώσιμες και εφαρμόσιμες μέσα στην ευρωζώνη”, είπε ακόμα ο Λωράν, εξηγώντας ουσιαστικά γιατί στηρίζει ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...