20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Διαλύεται η οικονομία από ακάλυπτες επιταγές, λέει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Ημερομηνία:

Επιστολή στην οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των εμπόρων λογω του πολυήμερου lockdown, την “οικονομική ασφυξία” και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών και Επενδύσεων, Χρήστο Σταικούρα και Άδωνη Γεωργιάδη, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αυτή η  πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Σας υπενθυμίζουμε όμως, ότι το εμπόριο, είναι το πιο αδικημένο μέρος του οικονομικού κυκλώματος.

Ενα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις  αποτελούν  πάνω από  το 50%,  της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα  και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...