Διαμαρτυρία καταστηματαρχών εστίασης, αγροτών και εμπόρων στην Αντιπεριφέρεια Χανίων: “Όλα τα μέτρα τα οποία πέρνονται είναι ή ελάχιστα ή είναι δάνεια. Οι επαγγελματίες δε θα αντέξουν” | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Οριακά είναι τα πράγματα για εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και στον τόπο μας από το παρατεταμένο λοκντάουν, αλλά και από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικά λουκέτα.

Μπροστά σε αυτή την κατάστση, σημερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων από τον Σύλλογο Εστίασης Χανίων, με συμμετοχή και μελών της Επιτροπής Αγώνας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Σημειώνουμε ότι αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων στον οποίο εκφράσανε τα αιτήματά τους.

"Sponsored links"

Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης ν. Χανίων κ. Βασίλης Οικονομάκος ειπε:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης ν. Χανίων κ. Βασίλης Οικονομάκος

Μετά και τις χθεσινές ανακοινωσεις σχετικά με την Επιστρεπτέα 5 είναι ξεκάθαρο για τον κλάδο της εστίασης ότι η κυβέρνηση, όχι λόγω αδιαφορίας ή ανικανότητα αλλά καθαρά από επιλογή, δε θέλει να στηρίξει τους μικρούς επαγγελματίες της εστίασης.

Μετά από τη συνάντηση που είχαμε με το Επιμελητήριο σειρά έχει τώρα η Αντιπεριφέρεια Χανίων. Επειδη όμως το ζήτημα ξεπερνάει κλαδικά θέματα της εστίασης και ειναι ζητήματα γενικά οικονομικής στήριξης των ελευθέρων επαγγελματιών και στήριξης του κλάδου της υγειας, είμαστε σήμερα μαζι και με τους αγρότες και με την επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου.

Εμείς λέμε ότι χρειάζονται άμεσα οικονομικά μέτρα χωρίς άνω τελείες και αστερίσκους. Χρειάζεται άμεσα επίδομα 1.000 ευρώ ανά επαγγελματία τουλάχιστον για κάθε μήνα που είμαστε κλειστά.

Εκτός από επαγγελματίες είμαστε και άνθρωποι με σπίτια και νοικοκυριά και τα έξοδα τρέχουν. Όλα τα μέτρα τα οποία πέρνονται είναι ή ελάχιστα ή είναι δάνεια. Οι επαγγελματίες δε θα αντέξουν να αποπληρώσουν και να σηκώσουν το βάρος των χρεών που θα έχει συσσωρευθεί.

Και αν θέλουμε να μιλάμε για άνοιγμα κάποια στιγμή ποσο μάλλον για τουριστική σαιζόν αυτό δε μπορεί να γίνει με 8 ΜΕΘ στα Χανιά και άλλες τόσες στο Ηράκλειο. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα οικονομική στήριξη του κλάδου της εστίασης, των μικρών επαγγελματιών της εστίασης και άμεσα ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων είπε από την πλευρά του:

"Sponsored links"

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Σήμερα πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβολικά έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανιων. Τα αιτήματά μας είναι οτι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σε αυτό έχουν συμβάλει οι αποφάσεις που εχει λάβει η κυβέρνηση, η Κοινή Αγροτική Πολιτικη που εφαρμόζεται από κάθε κυβέρνηση.

Οι μικρομεσαίοι αγροτες πουλούμε πάμφθηνα τα προϊόντα μας σε εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα μας. Πληρωνουμε πανάκριβο ρεύμα και ζητάμε μείωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ζωοτροφές κάθε 15-20 μέρες πέρνουνε ένα 5-10% αύξηση και τα δικά μας προϊόντα γίνονται πιο φθηνά. Η κυβέρνηση λέει ότι δίνει αλλά δυστυχώς δε δίνει στην πραγματικότητα. Οι τράπεζες ούτε δάνεια δίνουν. Έχουμε καταστραφεί οικονομικά, δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Και θα ζορίσει ακόμη περισσότερο, ειδικά στην κτηνοτροφία που οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες.

Γι’ αυτό ζητάμε στήριξη. Θα βγούμε και πάνω στην Αντιπεριφέρεια για συζήτηση. Θέλουμε κι εμείς την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας. Δε μπορούμε να πληρώνουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να αντεπεξελθουμε.

Τέλος, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης είπε:

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης

Κι εμείς ως Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων συμπαραστεκόμαστε στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας και λέμε ότι όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να στηρίξει αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο θα την πληρώνουν οι μικροί έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί εμποροβιοτέχνες.

Μας δίνουν δανεικά αλλά εμείς πρέπει να τα γυρίσουμε πίσω.

Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης προς τους μικρούς όπως για παράδειγμα ένα επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα που είμαστε κλειστά, την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για όλο το διάστημα της πανδημίας και όλο το πλαίσιο αιτημάτων που βάζει ο Σύλλογος Εστίασης.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Επίσπευση στην εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού.

Και οικονομικά μέτρα στήριξης:

 • Αναστολή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους συναδέλφους είναι άνεργοι.
 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

 • Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να εντα­χθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα         περιορι­σμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ, κράτος, για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Απαλ­λαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές καταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
 • Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6-13 % .

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις