Δραματική δήλωση Αναστασιάδη: Τι να κάνω την καρέκλα αν η πατρίδα μου διχοτομηθεί, αν ο Ελληνισμός κινδυνεύει;

Κανένα σχόλιο

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος και όχι το ποιός θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την Κυριακή το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διερωτήθηκε «τί να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει;».

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως, εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις στις συνομιλίες έγιναν, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί να ξεπεραστούν τα όποια περιθώρια ανοχής.

Μιλώντας σε μνημόσυνο των αρχηγών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην περιοχή Πελενδρίου-Κ. Αμιάντου, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων «Οδός Ελευθερίας» για οικονομική ενίσχυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «αποκλειστικό μου μέλημα, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι να αποτρέψουμε ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν το σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

"Sponsored links"

Αντίθετα, επεσήμανε, «στόχος μου είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ, αλλά, το πιο σημαντικό, θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα θεμελιώνει τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού».

«Αυτό είναι το πρώτιστο και ύψιστο μέλημα και όραμά μου και στη βάση αυτών των αρχών πορεύτηκα, αλλά και θα συνεχίσω να πορεύομαι στον υπό εξέλιξη διάλογο», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια, ο διάλογος έχει να καταδείξει πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα έχει αναδείξει πως παραμένουν σημαντικές διαφορές και διαφωνίες, που άπτονται, μεταξύ άλλων, θεμάτων λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης και της ανάγκης διασφάλισης στις μέλλουσες γενεές, συνθηκών σιγουριάς, για ένα ασφαλές μέλλον, σε ένα σταθερό κράτος, με προοπτική προκοπής και ανάπτυξης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω ενός παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου, που επιδιώκει η πλευρά μας, και ο οποίος «θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέρα και μακριά από τις όποιες απειλές, προϋποθέσεις ή υπαναχωρήσεις», θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής, «η οποία μέσα από τον διάλογο και την όποια πρόοδο απέδειξε ότι λαμβάνει υπόψη της ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων».

«Αυτό που αναμένουμε είναι την ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε όλους, «κριτές και επικριτές και όσους τελοσπάντων θέλουν να υποδεικνύουν ή να επικρίνουν», πως δεν θα δεχθεί να φέρει ενώπιον του λαού την όποια λύση ή λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων.

Υπογράμμισε ακόμη, «όπως έχω πει ξεκάθαρα και στο Εθνικό Συμβούλιο», πως δεν θα αποδεχθεί πρόνοιες που προβλέπουν παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, εγγυητικών δικαιωμάτων, που θα δίδουν δικαιώματα τεσσάρων ελευθεριών «τάχα στους Τούρκους πολίτες, μέσα από ένα καθεστώς -όπως το αποκαλούν- αμοιβαιότητας ή αλληλοσεβασμού των δικαιωμάτων ή ίσης μεταχείρισης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτών».

«Οι Έλληνες υπήκοοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι υπήκοοι και όπως απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι ή οι Ισπανοί ή οι πολίτες του οποιουδήποτε κράτους-μέλους, έτσι και οι Ελλαδίτες και δεν είναι επειδή υπάρχει κάποιο προνομιακό καθεστώς», εξήγησε ο ΠτΔ.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για ενότητα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως «είναι ο εχθρός μας είναι αυτός που μας απειλεί» και σημείωσε πως δεν αποδίδει τα όποια κίνητρα σε οποιονδήποτε και δεν είναι πρόθεσή του να αντιπαραταχθεί με τον οποιονδήποτε.

«Αυτές τις κρίσιμες, όμως, ώρες επιτέλους πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος, η πατρίδα μας. Όχι το ποιός θα είναι υποψήφιος ή δεν θα είναι υποψήφιος. Και τί να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει; Και δεν παραγνωρίζω –το είπα- και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

"Sponsored links"

Λέγοντας ακόμη πως ήταν μέσα από τη θέληση και βούληση της πλευράς μας που υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις που να μην παραβλάπτουν τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, έχουν γίνει. Εκεί όμως που ξεπερνούν πια τα όποια περιθώρια ανοχής, δεν μπορεί, και ας βρεθεί ένας άλλος, ας επιλέξει ο λαός έναν άλλο, που να δεχτεί ανάλογες λύσεις. Εγώ δεν πρόκειται».

philenews / ΚΥΠΕ

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today