Δρομολογείται λύση για τις γυναίκες και τα παιδιά των Σύριων μεταναστών της Αγυιάς – Σταμάτησαν την αποχή από το συσσίτιο οι Αιγύπτιοι

1 Σχόλιο

Πραγματοποιήθηκε χθες η επίσκεψη της κ. Έφης Μπέκου, Γενικής Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην Αγυιά όπου με τη συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, επιθεωρήσανε την κατάσταση που επικρατεί με τους 345  ναυαγούς μετανάστες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Βουλγαράκη μας επισήμανε ότι, μετά την επίσκεψη συμφωνήθηκε με την κ. Μπέκου να προχωρήσει ηπρογραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Υπουργείου για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι γυναίκες και τα παιδιά των Σύριων μεταναστών με μεταφορά τους σε ξενοδοχείο.

"Sponsored links"

Όπως είχε γράψει ο “Α.τ.Κ.” ήδη από την Τετάρτη, το πιο πιθανό σενάριο είναι να οδηγηθούν στο ξενοδοχείο «Ελευθερία» στην περιοχή Νοπήγια το οποίο και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για παρόμοιους σκοπούς.

Οι Σύριοι θεωρούνται πολιτικοί πρόσφυγες και θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης, θα τους δοθούν χαρτιά 6μηνης αναστολής απέλασης και θα αφεθούν ελεύθεροι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες που είναι Αιγύπτιοι το πιο πιθανό είναι να οδηγηθούν στην Αθήνα ώστε μετά να απελαθούν.

Να σημειώσουμε ότι το μεσημέρι χθες δημιουργήθηκε ένταση με τους Αιγύπτιους μετανάστες που αρνήθηκαν να σιτιστούν όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν χαρτιά ότι είναι κρατούμενοι. Όμως, μετά από παρέμβαση τόσο της Αστυνομίας όσο και μέσω της συζήτησης με άτομα της Ύπατης Αρμοστείας, κι αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις το επεισόδιο έληξε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι Αιγύπτιοι μετανάστες είναι 191 ενώ οι υπόλοιποι 154 είναι Σύριοι. Μεταξύ των 154 Σύριων, πολλά είναι παιδιά κάτω των 10 ετών ενώ υπάρχουν και 2 βρέφη.

Τον έλεγχο της επιχείρησης είχε το Λιμενικό Σώμα  ενώ από προχθες έχει αναλάβει η Αστυνομία. Ο ρόλος του κλιμακίου της Frontex, είναι υποστηρικτικός και συμμετείχε στην καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών. Στο σημείο παραμένει ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε στον «Α.τ.Κ.» ότι  προσπαθεί παντοιοτρόπως οι γυναίκες και τα παιδιά να έχουν την καλύτερη μεταχείριση μέχρι να δοθεί οριστικά μία λύση. «Αυτά για τους Σύριους. Για τους Αιγύπτιους τώρα, τους φιλοξενούμε σε αυτό το χώρο, και ελπίζω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τους τακτοποιήσει το δυνατόν συντομότερο και να φύγουν από εκεί».

Τις ανάγκες σε τρόφιμα, κουβέρτες και ότι άλλο έχει χρειαστεί έχουν καλύψει η Αντιπεριφέρεια Χανίων, η Ύπατη Αρμοστεία, η Πρόνοια, η Εκκλησία ενώ χθες η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου προσέφερε τα 700 γεύματα που απαιτούνταν για τη σίτιση.

Όσον αφορά τώρα τους 6 Αιγύπτιους διακινητές των μεταναστών, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα ενώ κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Ανακοίνωση Ύπατης Αρμοστείας

"Sponsored links"

Τέλος, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων:

Η Υ.Α. θα παράσχει πρώτη ενημέρωση στην ομάδα των διασωθέντων καθώς και υπηρεσίες διερμηνείας μέσω συνεργαζόμενης οργάνωσης, ενώ έχει επίσης ήδη αποστείλει ατομικά πακέτα πρώτης ανάγκης (υπνόσακους και είδη προσωπικής υγιεινής).

Η παραπάνω επιχείρηση αναδεικνύει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι άμεσες ενέργειες από πλευράς των αρμόδιων αρχών για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και ο συντονισμός  και συνεργασία μεταξύ φορέων του Κράτους και της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της πρώτης υποδοχής.  Εν προκειμένω, υπήρξε επιτυχής κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η συνδρομή του δεξαμενόπλοιου ‘Olympic Faith’ το οποίο περισυνέλεξε και μετέφερε τους διασωθέντες σε ασφαλές έδαφος.

Η ΄Υπατη Αρμοστεία προσβλέπει στη μεταχείριση της ομάδας των διασωθέντων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, λαμβανομένων υπόψη του καθεστώτος και των ιδιαίτερων αναγκών της κάθε ατομικής περίπτωσης.  Υπογραμμίζει επίσης την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου για όσους εκφράσουν τη σχετική βούληση.

Γ.Α.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 Σχόλιο

  1. Αγώνας της Κρήτης - Το οδοιπορικό της προσφυγιάς των 150 Σύριων μέχρι τα Χανιά - Αγώνας της Κρήτης

    […] διερμηνέα και στην συνέχεια τους άφησαν να φύγουν. Οι Αιγύπτιοι παρέμειναν στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αρνήθηκαν […]

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις