19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δυτ. Μακεδονία: Μεταδόθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού από μινκ;

Ημερομηνία:

Με μια ανακοίνωση γενικών οδηγιών, ο ΕΟΔΥ παραδέχεται ότι τα μινκ μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον covid 19, αλλά και τον κίνδυνο των μεταλλάξεων του ιού, χωρίς να κάνει λόγο αλλά ούτε να διαψεύδει ότι βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού SARS-CoV-2 στους ανθρώπους που ασχολούνται με την εκτροφή μινκ στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Οι αναλύσεις έγιναν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και για τα αποτελέσματά τους ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αυτά τα αποτελέσματα τα γνωρίζουν ακόμα και τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση» γράφει το site της Kontra  (eksegersi.gr) που αποκάλυψε το θέμα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκαλύπτει την υπόθεση με εντολή των συμφερόντων της Δ. Μακεδονίας»

Ο ΕΟΔΥ, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώνει ότι «Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά /επιζωοτιολογικά δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι τα μινκ (ικτίδες, γουνοφόρα ζώα της οικογένειας Mustelidae) μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν από SARS-CoV-2 ενώ έχει τεκμηριωθεί μετάδοση του SARS-CoV-2 από μινκ στον άνθρωπο» και ότι «…η έκθεση των μινκ στον SARS-CoV-2 ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας μεταλλάξεων οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει αντισώματα, στις επαναλοιμώξεις και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που σχεδιάζονται για τον ιό SARS-CoV-2».

Η ανακοίνωση αυτή, έρχεται σχεδόν έναν μήνα από την ημέρα που  ανακαλύφθηκαν κρούσματα CoviD-19 σε μινκ και ανθρώπους που απασχολούνται με την εκτροφή τους, σε δώδεκα τουλάχιστον εκτροφεία στη Δυτική Μακεδονία και αναφέρεται σε γενικές αρχές και όχι σε περιπτώσεις κρουσμάτων στη χώρα μας.

Μία μέρα πριν εκδώσει την ανακοίνωση  του ο ΕΟΔΥ (την οποία παρεμπιπτόντως έχει κρύψει από την κεντρική σελίδα) , το site Κόντρα eksegersi.gr, ισχυρίστηκε μέσω του ρεπορτάζ, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έδωσε εντολή να κρατηθούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα εργαστηριακά ευρήματα στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ανιχνεύτηκε μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο!»

Αφού υπενθυμίζει ότι οι αναλύσεις έγιναν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και για τα αποτελέσματά τους ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλο ο οποίος επιβεβαίωσε, ότι το στέλεχος που ανιχνεύτηκε σε εργαζόμενο/ους σε εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία, είναι σαν το στέλεχος που ανιχνεύτηκε στη Δανία (μεταλλαγμένο, δηλαδή, που πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο).

«Όπως έχουμε αποκαλύψει, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου εκτρέφονται μινκ, με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για χάρη αυτών των συμφερόντων τίθεται σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία. Θανάτωσαν τα ζώα μόνο μιας μονάδας και μετά σταμάτησαν, κηρύσσοντας ένα καθεστώς «επιτήρησης», που ξέρουμε καλά τι σημαίνει: καμιά προστασία. Και βέβαια, ρίχνοντας κουρτίνα σκότους στην ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση» καταλήγει το ρεπορτάζ.

ProMED: Θέλουμε κι άλλες εξηγήσεις

Στο ίδιο ρεπορτάζ, δημοσιεύεται επιστολή του ProMED (Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) στο οποίο οι ελληνικές αρχές φαίνεται κατηγορούνται από το ProMED ότι υποβιβάζουν το φαινόμενο και την επικινδυνότητά του στο επίπεδο των «άλλων σημαντικών πληροφοριών για την υγεία των ζώων» ενώ πρόκειται για «αναδυόμενη ασθένεια», η οποία έχει επιπροσθέτως και «σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία». Προφανώς, οι επιστήμονες του ProMED εννοούν την ολοκλήρωση του επιδημικού κύκλου, με έναρξη μεταφοράς του ιού (μεταλλαγμένου μάλιστα) από τα ζώα στον άνθρωπο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Ρωτάμε ευθέως τον υπουργό Βορίδη, ως πολιτικό προϊστάμενο του Αλεξανδρόπουλου και της Δηλέ: όταν στάλθηκε η καθησυχαστική επιστολή στις 3 Δεκέμβρη, ήταν γνωστή η ανίχνευση μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, που υποδηλώνει διαδικασία μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, τότε έχουν διαπράξει έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...