21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δύο ιστορίες από τη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Σπυριδάκη *

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ: Την 28η Οκτωβρίου του 1940 έμελε να ξημερώσει μια διαφορετική μέρα για την σχολή Ευελπίδων. Με την κήρυξη του ΕλληνοΪταλικού πολέμου, οι μαθητές του 3ου και 2ου έτους, προβιβάστηκαν σε ανθυπολοχαγοί και ανθυπασπιστές αντίστοιχα και στάλθηκαν στα βουνά της Αλβανίας για τις ανάγκες του μετώπου.

Το πρώτο έτος, που μόλις είχε παρουσιαστεί, πήρε άδεια μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους οπότε κλήθηκε πίσω για να ξεκινήσει εντατική εκπαίδευση. Στις 23 Απριλίου 1941, υπογράφηκε η σύμβαση συνθηκολόγησης ανάμεσα στον Τσολάκογλου και τους Γερμανούς τότε δόθηκε διαταγή από την Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών να εκτελέσουν οι Ευέλπιδες αστυνομικά καθήκοντα για την τήρηση της τάξης, κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Οι Ευέλπιδες δεν δέχθηκαν να εκτελέσουν αυτήν τη διαταγή  παρά τις απειλές που δέχθηκαν αποφάσισαν να καταφύγουν στην ελεύθερη ακόμη Κρήτη. Παρά τις συνεχείς παρενοχλήσεις από την Γερμανική αεροπορία, οι ευέλπιδες, καταφέρνουν να αποβιβαστούν στις 29 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Την 20 Μαΐου εκδηλώθηκε η επίθεση  των  Γερμανών στην Κρήτη, για 7 ημέρες οι ευέλπιδες μάχονται στην Κρήτη με τα ελάχιστα πυρομαχικά τους, ωστόσο οι εύστοχες βολές τους καταφέρνουν τρομερά πλήγματα στους Γερμανούς. Τελικά, την 27η Μαΐου, όταν  διαπιστώθηκε ότι η φυγή ήταν αδύνατη,   ο διοικητής της Σχολής διέταξε «τους ζυγούς λύσατε» διαλύοντας τη ΣΣΕ.

Από το σύνολο των Ευελπίδων, οι 100 περίπου συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς ως αιχμάλωτοι. Ένα μικρός αριθμός, περίπου 15, διέφυγε στη Μέση Ανατολή και οι υπόλοιποι, φιλοξενούμενοι από κατοίκους της περιοχής, κατάφεραν να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.   Στις 6 Οκτωβρίου 1945, η Σχολή Ευελπίδων παρέλαβε τις πολεμικές Σημαίες της ΣΣΕ και του 70ου Συντάγματος Πεζικού και τις τοποθέτησε ευλαβικά στο στρατιωτικό μουσείο της. Στις 26 Ιανουαρίου 1946, η Πολεμική Σημαία της παρασημοφορήθηκε με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας δια την ηρωική δράση των 300 Ευελπίδων.

ΤΟ ΠΕΡΙΠΗΧΙΟ KRETA:  Τον Οκτώβριο του 1942 δημιουργείτε το περιπήχιο ¨KRETA¨ ως βραβείο, για τους γερμανούς στρατιώτες που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης, ακόμη και οι ανώτεροι στην ιεραρχία όφειλαν χαιρετισμό σε όσους το φορούσαν. Είναι μία ακόμη απόδειξη για την σημασία αυτής της σπουδαίας μάχης.

Τα κριτήρια για την απονομή ήταν, η συμμετοχή  με αλεξίπτωτο ή ανεμοπλάνο στην επίθεση στην Κρήτη μεταξύ  20 και  27 Μάρτη 1941, η συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από την Κρήτη και η συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη θάλασσα γύρω από το νησί πριν από 28 Μαΐου 1942.

Για το ύφασμα επιλέχθηκαν τα χρώματα του Παρθενώνα (λευκό και χρυσό) καθώς ο Χίτλερ ήταν λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως έλεγε και το KRETA πλαισίωναν αγκάθες που μαρτυρούν την δυσκολία της μάχης μιας και οι γερμανοί έχασαν 8.000 στρατιώτες σε αυτήν.

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ηλεκτρονική σελίδα της σχολής Ευελπίδων και οι φωτογραφίες από το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου.

* Ιστορικός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...