23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δύο Κρητικοί, ο Κώστας Αθουσάκης και η Ρηνιώ Δραγασάκη κέρδισαν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο 60ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία:

Το ΕΚΚ βράβευσε τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ελληνικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, δίνοντας το έπαθλο εξ ημισείας σε δύο σκηνοθέτες από την Κρήτη, στον Κώστα Αθουσάκη για την «Περσεφόνη» και στη Ρηνιώ Δραγασάκη, κόρη του Γιάννη Δραγασάκη, για το «Cosmic Candy» που παρέλαβε και το βραβείο του ελληνικού τμήματος του «Women in Film & Television».

“Persephone” του Κώστα Αθουσάκη

Ο Κώστας Αθουσάκης γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε αρκετές ταινίες και σκηνοθέτησε τρεις μικρού μήκους. To Persephone είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Πρόκειται για μια ελληνο-ιαπωνική σινε-οπερέτα, όπου ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μιας ομάδας γυναικών από την Ιαπωνία, καθώς η άφιξη του ξένου άντρα αναστατώνει τα μέλη της οικογένειας του ξενώνα «Persephone» και τα αναγκάζει να ταυτιστούν με τη μοίρα των ηρώων του μύθου.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=TibeLyxw8ZM”]

Η ταινία συμμετείχε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Έλσα Λεκάκου, Δημήτρη Ήμελλο, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Φιλμογραφία

1999 Σουρελέ (μμ)

2005 Ο γυρισμός (μμ)

2007 SpinaLonga (μμ)

2019 Persephone

“Cosmic Candy” της Ρηνιώς Δραγασάκη

Η Ρηνιώ Δραγασάκη γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε Σκηνοθεσία και Ντοκιμαντέρ. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και μια μεγάλου μήκους. Το 2014 συμμετείχε στο εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίων !f Sundance Istanbul Screenwriters Lab με το Cosmic Candy, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της.

Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του.

"google ad"

Την απασχολούν, επίσης, η πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κοσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=b6bHvN2CYXo”]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας και στο Sitges στην Ισπανία. Συμμετείχε, επίσης, στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και Agora Works in Progress 2016 της Αγοράς του ΦΚΘ.

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2020 από τη Weird Wave.

Φιλμογραφία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...