Κάτω από τόνους νερού το ιστορικό χωριό Σφεντύλι | Φωτός – Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Το ιστορικό χωριό Σφεντύλι πνίγεται κάτω από τόνους νερού μετά την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη στην περιοχή. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν αποζημιωθεί για την απώλεια των σπιτιών τους, τη γη και τις ελιές τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγρότες. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί πλήρως.

Καθημερινά η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά εκατοστά και αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της, αφήνοντας μόνο μερικά σπίτια στην ακτή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Αποσελέμη, αποκαλύπτοντας τη θέση του άλλοτε ιστορικού χωριού Σφεντύλι. Κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν επισκεφθεί το εγκαταλελειμμένο χωριό και συλλέγουν ότι αντικείμενα και παλιοσίδερα άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι ώστε να τα πουλήσουν ως παλιοσίδερα.

Το χωριό Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της διαδρομής Ηρακλείου – Λασιθίου. Η παλαιότερη απόδειξη για την ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από το 1577, στον κατάλογο τoυ Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671), ο οικισμός (Isfendil) είχε εννέα χριστιανικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο δήμο Μοχού, το 1900 αναφέρεται στο Δήμο Λαγκαδά και από το 1920 στο δήμο του Ποταμιές.

"Sponsored links"

Το όνομα του οικισμού, σύμφωνα με την παράδοση, φέρεται να προέρχεται από το όνομα του πρώτου κατοίκου. Επίσης, σύμφωνα με την ιστορία στα χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν φέουδο της Λατινικής επισκοπής της Χερσονήσου από το 1248.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης