15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Δ. Πατέλης: Το νέο… «προφίλ» των νέων… πρυτάνεων | ηχητικό

Ημερομηνία:

Στόχος η ουσιαστική συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας | Η ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, μας ενημερώνει ότι η εταιρία του πολυπράγμωνος πρύτανη είναι νομικός σύμβουλος του Ταμείου για την γνωστή υπόθεση της «αξιοποίησης» του Ελληνικού. ||  Για την ευρύτερη δεινή οικονομική και διοικητική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, αλλά και για τον μαζικά προβεβλημένο από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φορτσάκη, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Κρήτη fm 101,5 «Καφές με σχόλια» και στην Κατερίνα Πολύζου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης περιέγραψε με μελανά χρώματα τόσο το νέο τρόπο ανάδειξης πρυτάνεων όσο και για το «ιδιωτικού» τύπου μοντέλο που επιχειρείται η επιβολή του κάτω από τις δεδομένες συνθήκες οικονομικής εξόντωσης των Ελλήνων. Παράλληλα, αναφερόμενος στον κ. Φορτσάκη, υπενθύμισε τις… πολλαπλές του «δραστηριότητες». Πάρτε μια ανάσα και διαβάστε:

Θεόδωρος Φορτσάκης, Πρύτανης –μεταξύ άλλων- του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (2012-2013)
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (από το 2012)
  • Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών (από το 2013)
  • Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (από το 2013)
  • Πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας (από το 2012)
  • Μέλος (εξωκοινοβουλευτικό) της Επιτροπής Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» υπουργών και βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων (από το 2012)
  • Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου (από το 2010)
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου (2007-2011)
  • Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης (2008-2011)
  • Μέλος πλήθους νομοπαρασκευαστικών επιτροπών διαφόρων υπουργείων (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας κ.λπ.).
  • Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δικαίου του Περιβάλλοντος σε θέματα Δικαίου του Περιβάλλοντος (από το 1999)
  • Μέλος (αναπληρωματικό) της Επιτροπής Ανταγωνισμού (από το 2000-2003)
  • Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Δημοσίου Δικαίου (1990-1991)

Οι παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις ιδιότητες του γνωστού πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη, όπως αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr). Στο επίσημο βιογραφικό του κυρίου Πρύτανη αναφέρεται, επίσης, ότι είναι εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Φορτσάκης- Διακόπουλος- Μυλωνογιαννάκης & Συνεργάτες. Βέβαια, στο βιογραφικό αναλύονται οι πιο… ευγενείς δραστηριότητες και όχι αυτές που γίνονται για να βγει το μεροκάματο. Η ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, όμως, μας ενημερώνει ότι η εταιρία του πολυπράγμωνος πρύτανη είναι νομικός σύμβουλος του Ταμείου για την γνωστή υπόθεση της «αξιοποίησης» του Ελληνικού.

Ακόμα, μέλη του κινήματος για τα διόδια μας ενημερώνουν ότι πρόκειται για την ίδια εταιρία η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό των γνωστών μεγαλοεργολάβων που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς τις μηνύσεις, τις διώξεις και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε βάρος πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα.

 Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Πατέλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η ατιμωρησία των πολιτικών, το μαύρο της ΕΡΤ και το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ, το σκάνδαλο των εθνικών δρόμων, η μνημονιακή νομοθεσία, η εξόντωση του πανεπιστημίου, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς θα βρει από κάτω τον κ. Φορτσάκη μαζί με όλο τον εσμό των στελεχών, μάνατζερ, διαπλεκόμενων, κομματικών, εξαγορασμένων πανεπιστημιακών και τόσων άλλων που οργανώνουν και διαχειρίζονται την καταστροφή.

Για αυτό, είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ανακτήσει αυτή η χώρα την αξιοπρέπειά της θα διασφαλιστεί με μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Έχει να αναμετρηθεί με το σάρωμα όλου αυτού του συστήματος των θλιβερών διαπλεκόμενων που κουνάνε το δάχτυλο αφού πρώτα έχουν παράσχει απλόχερα τις καλοπληρωμένες υπηρεσίες τους για την καταστροφή της χώρας και του λαού.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=jKhBdtFto2E”]

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές των ακαδημαϊκών, που διατυπώνουν τις ενστάσεις τους με το επιχειρούμενο προς επιβολή νέο τοπίο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στο πλευρό των φοιτητών ανεπιφύλακτα

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΗ*

Η εικόνα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκη, να φωνάζει στους φοιτητές του ‘’έξω!’’ με το δάχτυλο προτεταμένο, σαν γυμνασιάρχης της δεκαετίας του 1950, τα λέει όλα. Γιατί ο κ. Πρύτανης δεν αποκλείστηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου. Επέλεξε να αποχωρήσει, αρνούμενος να συνομιλήσει με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Τους αντιμετώπισε σαν ‘’ταραξίες’’ και απείλησε με την αστυνομία. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το δημοκρατικό ήθος που πρέπει να έχει ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος. Μπορεί ο κ. Φορτσάκης να κοιτάξει τους φοιτητές του στα μάτια ύστερα από τέτοια συμπεριφορά;

Όταν η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια πανεπιστήμια, με τις απολύσεις διοικητικών, τις περικοπές δαπανών και τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, ο πρύτανης του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Έτσι όμως, παίρνει θέση ανοιχτά στο πλευρό των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια παιδεία.

Ο κ. Φορτσάκης επικαλείται διαρκώς τη νομιμότητα και η φράση ‘’είστε παράνομοι’’ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές εναντίον των φοιτητών, των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, ακόμα και προς εμένα που εκπροσωπούσα σημαντική μερίδα της ΠΟΣΔΕΠ. Για το παράνομο κλείδωμα των κτιρίων, όμως, που το βεβαίωσε και η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, δεν είχε να πει κουβέντα.

"google ad"

Προφανώς και τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ευρύτερα, όμως και ο κ. Φορτσάκης δεν είναι τυχαίος. ‘’Πολυθεσίτης’’ ως προς διάφορες επιτροπές και συμβούλια, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, με τη δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει να παίζει ρόλο συμβούλου στην εκποίηση του τέως αερολιμένα Ελληνικού, είναι άνθρωπος κοντά στην πολιτική εξουσία.

Οι επιλογές του κ. Φορτσάκη δεν είναι ατομικές. Εκφράζουν έναν πολιτικό σχεδιασμό να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια και να επιβληθεί κλίμα καταστολής ενάντια στα κινήματα που αντιστέκονται στην αγοραία παιδεία , πρώτα και κύρια στην ‘’ανορθογραφία’’ του μαχητικού φοιτητικού κινήματος που τόσες φορές έχει ανατρέψει κυβερνητικά σχέδια.

Υποστηρικτές του κ. Φορτσάκη εντός και εκτός Πανεπιστημίων υπάρχουν αρκετοί. Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο της αγοράς και πανεπιστημιακού που να αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο ως εφαλτήριο για επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όμως, υπάρχουν πολλές και πολλοί συνάδελφοι που αισθάνονται ότι ο κ. Φορτσάκης δεν μπορεί να μιλά στο όνομά τους. Που θέλουν να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια και θεωρούν τους φοιτητές συνοδοιπόρους στην περιπέτεια της γνώσης και της έρευνας. Που δεν ξεχνούν ότι το 1973 οι ‘’ταραξίες’’ με τις καταλήψεις τους υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο, όχι οι υπερασπιστές του ‘’νόμου και της τάξης’’.

*Ο Παναγιώτης Σωτήρης είναι μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ

kritifm1015.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...