17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δ. Τεμπονέρας: Κοροϊδία. Τα 800 ευρώ είναι… 611

Ημερομηνία:

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια του διαστήματος του τριβδόμαδου lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επίδομα, αντί των 534 ευρώ, θα καταβληθεί όπως ανακοινώθηκε με εφάπαξ και αναλογικά με τις ημέρες που εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή.

Για το συγκεκριμένο επίδομα των 800 ευρώ υπάρχουν όμως και κάποιες «λεπτομέρειες» που για πολλούς το καθιστούν περισσότερο ένα «επικοινωνιακό τέχνασμα» παρά μια ουσιαστική ενίσχυση. Η πρώτη λεπτομέρεια έγκειται στον αναλογικό του χαρακτήρα (το επίδομα καθορίζεται με βάση τις ημέρες εργασίες που «χάνει» ο εργαζόμενος από τις 7/11 έως τις 30/11 και όχι για ολόκληρο τον μήνα, άρα το ποσό που θα καταβληθεί για τους περισσότερους θα είναι μικρότερο των 800 ευρώ). Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ότι με την καταβολή του εντός Δεκεμβρίου θα αποτελέσει επί της ουσίας «συμπλήρωμα» του (μειωμένου για πάρα πολλούς) δώρου Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι.

Τι 800, τι 611…

«Όπως η κυβέρνηση υποστήριζε ότι έδωσε 534 ευρώ τους προηγούμενους μήνες σε όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, με τον ίδιο τρόπο λέει  ότι δίνει τώρα 800 ευρώ σε όσους θα μπουν σε αναστολή σύμβασης για τον μήνα Νοέμβριο. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο» αναφέρει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στο tvxs, για να συνεχίσει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, 534 ευρώ έπαιρναν μόνο όσοι είχαν αναστολή σύμβασης για ολόκληρο μήνα, με το ποσό αυτό να υπολογίζεται σε 17,8 ευρώ ανά μέρα. Τώρα, η κυβέρνηση, αύξησε μόνο για τον μήνα Νοέμβριο, την αποζημίωση αυτή στα 26,6 ευρώ».

Επίσης, ο κύριος Τεμπονέρας, αναφέρει κατατοπιστικά πως «πρακτικά, 800 ευρώ δεν πρόκειται να πάρει κανείς. Δεν υπάρχει επίδομα των 800 ευρώ». Ο λόγος, σύμφωνα με τον εργατολόγο, δεν είναι άλλος από το γεγονός πως «οι πρώτες καινούριες αναστολές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο και μετά, δηλαδή από 7 Νοεμβρίου. Στην καλύτερη περίπτωση για τον μήνα Νοέμβριο θα έχουμε καταβολές οι οποίες δε θα ξεπεράσουν τα 611 ευρώ», καθότι ακριβώς, θα υπολογισθούν με βάση τα 26.6 ευρώ την ημέρα, για το διάστημα από τις 7 έως τις 30 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση και δε θα δώσει 800 ευρώ και έχει ήδη κουτσουρέψει το δώρο Χριστουγέννων»

Καθότι λοιπόν το ποσό των 800 ευρώ αποτελεί ένα απατηλό όνειρο για τους εργαζομένους που βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους για δεύτερη φορά, αξίζει επίσης να σημειωθεί και ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο. Η κυβέρνηση, ενδεχομένως, προσπαθεί μέσω του συγκεκριμένου επιδόματος, να «συμπληρώσει» το ήδη μειωμένο δώρο Χριστουγέννων.

«Η κυβέρνηση λέει ότι αυτή η αποζημίωση του Νοεμβρίου θα είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Θυμίζουμε όμως πως το δώρο Χριστουγέννων της προηγούμενης περιόδου για όσους μπήκαν σε αναστολή σύμβασης καταβάλλεται για τους μήνες που μπήκαν σε αναστολή από το κράτος, σε βάση του υπολογισμού της ημερήσιας αποζημίωσης των 534 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε πολύ μεγάλες μειώσεις το δώρο Χριστουγέννων. Σε αυτή λοιπόν την πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, έρχεται να βάλει και λίγο μεγαλύτερη αποζημίωση με βάση τα 800 ευρώ. Όμως στην ουσία και δε θα δώσει 800 ευρώ και έχει ήδη κουτσουρέψει το δώρο Χριστουγέννων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό», αναφέρει και πάλι ο κύριος Τεμπονέρας.

Ενώ, όσον αφορά το πλήθος των εργαζομένων που θα βρεθούν σε καθεστώς ανεσταλμένης σύμβασης αλλά και το ύψος των απωλειών από το συγκεκριμένο καθεστώς, ο εργατολόγος δηλώνει: «Στην προηγούμενη καραντίνα, την σκληρή καραντίνα του Απριλίου και του Μαρτίου, τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Τόσοι περίπου αναμένεται να βρεθούν σε αναστολή και την τρέχουσα περίοδο. Πρακτικά μιλάμε για απώλειες που θα ξεπεράσουν ακόμη και το 70% και 80% για τους υψηλόμισθους αφού όλοι οι μισθοί θα οριζοντιωθούν σε έναν νέο υποκατώτατο μισθό των 26.6 ευρώ. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τους υψηλόμισθους και μικρότερες για τους χαμηλόμισθους. Αυτό ακόμη βέβαια δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε νούμερα καθότι τέτοια στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα αυτήν την στιγμή».

Όπως γίνεται ορατό λοιπόν, το δεύτερο lockdown προκαλεί έναν σημαντικό επανακαθορισμό της αγοράς εργασίας  της χώρας, για ένα εκατομμύριο εργαζομένους οι οποίοι χάνουν τις δουλειές τους. Ο φόβος για ακόμη περισσότερα «λουκέτα» σε μαγαζιά από τους επόμενους μήνες, είναι υπαρκτός και το σενάριο να αντικρίσουμε «εικόνες 2012» δεν απέχει πολύ από την τωρινή πραγματικότητα.

Για αυτόν τον λόγο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η (έως τώρα) παράλειψη μέτρων στήριξης της μεσαίας τάξης από το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει και ο κύριος Τεμπονέρας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο μοτίβο μείωσης εισοδημάτων, κυρίως για τους εργαζόμενους. Μόνο που αυτή τη φορά, εκκωφαντικά παρέλειψε να συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις εντελώς τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσο καιρό πανηγύριζε και διακήρυττε πως θα υπερασπίστει. Επρόκειτο στην ουσία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου στα τρέχοντα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, συνοψίζοντας, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εργατολόγου, για τους περισσότερους εργαζόμενους, «δεν υπάρχει» επίδομα των 800 ευρώ, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, το επίδομα ανέρχεται στα 611 ευρώ, την ώρα που αποτελεί ένα «τρόπον τινά» συμπλήρωμα του μειωμένου δώρου Χριστουγέννων.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...