21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Είναι καλή η δραχμούλα»

Ημερομηνία:

Λοιπόν, είχαμε μείνει στο χτεσινό φύλλο στο 1ο κρατούμενο. Δηλαδή οι εισαγωγείς αγοράζουν αγροτικά προϊόντα που κατά κύριο λόγο παράγομε εμείς εδώ στην Ελλάδα, από τρίτες χώρες εκμεταλλευόμενοι την διαφορά του νομίσματος. Και είπαμε ότι με Χ Ευρώ αγοράζουν από Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Ισραήλ, μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, λάδι σε δεκαπλάσιες ή επταπλάσιες ποσότητες απ’ ότι με τα ίδια λεφτά θα τ’ αγόραζαν από εδώ. Έτσι λοιπόν, βγάζοντας τα έξοδα μεταφοράς, αγοράς κ.τ.λ. τους μένει εντούτοις πολλαπλάσιο κέρδος μια και η διαφορά Ευρώ με τα νομίσματα των χωρών αυτών είναι ένα προς δέκα ή προς επτά.

Και όχι μόνο αυτό. Έχουν την δυνατότητα μια και το κέρδος που προκύπτει είναι μεγάλο, να ρίξουν τις τιμές ούτως ώστε να είναι πιο φτηνά από τα ανάλογα ντόπια προϊόντα μας. Και έτσι να μένουν απούλητα και στην ντόπια αγορά , τα δικά μας προϊόντα. Αυτό είναι καταστροφικό για τους παραγωγούς αλλά πολύ καλό για τους εμπόρους. Δηλαδή εδώ το ευρώ ευνοεί τους εισαγωγείς αλλά καταστρέφει τους παραγωγούς . Επομένως εδώ διαλέγομε. Ποιοι είναι περισσότεροι; Οι εισαγωγείς, δηλαδή οι μεσάζοντες που τους ευνοεί το ευρώ ή οι παραγωγοί – καταναλωτές (στις μικρές κοινωνίες είμαστε οι ίδιοι) που τους ευνοεί η δραχμή; Νομίζω ότι οι παραγωγοί είμαστε περισσότεροι απ’ τους μεσάζοντες οπότε ένα το κρατούμενο εδώ μας ευνοεί να γυρίσουμε στην δραχμή.

Δύο (2) τα κρατούμενα. Πάμε τώρα στις εισαγωγές προϊόντων βιομηχανικών, από χώρες με το κοινό νόμισμα το Ευρώ. Εδώ εκ πρώτης όψεως μας ευνοεί το Ευρώ. Όμως εκ πρώτης όψεως. Με δεύτερο βλέμμα, βλέπομε ότι είναι καταστροφικό γιατί μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση, σε αφαίμαξη, σε κλείσιμο βιοτεχνιών μας, και σε χάσιμο θέσεων εργασίας. Μας μετατρέπει μόνο σε καταναλωτές με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ευνοεί βεβαίως τα μέγιστα τις εξαγωγές των χωρών απ’ όπου αγοράζουμε. Εδώ λοιπόν, μια επιστροφή μας στην Δραχμή, νόμισμα μικρής αγοραστικής αξίας έναντι στο Ευρώ θα πληγούν άμεσα οι χώρες που εξάγουν σε μας προϊόντα. Η αγοραστική δύναμη της Δραχμής θα είναι απαγορευτική για ν’ αγοράζουμε κάθε 4-5 χρόνια ψυγεία καινούρια, τηλεοράσεις, κουζίνες, πλυντήρια, αυτοκίνητα. Τα περισσότερα εισαγόμενα από την Γερμανία. Βλέπε Siemens , Bosh, AEG,Mercedes κ.τ.λ. και τα λοιπά. Επομένως για τις χώρες που εξάγουν προς εμάς είναι καταστροφικό η επιστροφή μας στην Δραχμή γιατί χάνουν μια αγορά και τρέμουν μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες και έτσι περιοριστούν οι εξαγωγές τους.

Ααα , ξεχάσαμε και τα υποβρύχια. Μέχρι και αυτά που γερνάνε μας πουλήσανε, Και εξοπλισμούς. Δεν θα μπορούμε ν’ αγοράζομε ότι παράγουν. Για τον πλούσιο λοιπόν βιομηχανικό βορρά είναι καταστροφή η επιστροφή μας στο τοπικό μας νόμισμα. Και κατ’ επέκταση και σε άλλες χώρες η επιστροφή στο τοπικό της νόμισμα. Πάνε περίπατο τα κέρδη απ’ τις εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων του Βορρά. Όμως, είναι πολύ καλό η επιστροφή στο τοπικό νόμισμα όσον αφορά αυτόν τον τομέα, για μας. Αν εξαιρέσομε κάποιους επαγγελματίες βέβαια που αντιπροσωπεύουν εδώ αυτά τα προϊόντα. Αλλά και αυτό, εκ πρώτης όψεως. Γιατί με τη δεύτερη ματιά το ίδιο που τους κάνει εισάγουν δεν εισάγουν. Μια και η οικονομική κρίση δεν μας επιτρέπει ν’ αγοράζομε. Οπότε, έτσι κι αλλιώς είναι στην χασούρα. Για μας τώρα είναι καλό γιατί θα περιορίσομε την σπατάλη των αγορών. Θα υποχρεωνόμαστε να επισκευάζομε αυτά που έχομε. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν τεχνίτες. Θ’ αρχίσει πάλι να λειτουργεί ένας εργασιακός τομέας που είχε εκλείψει τελευταία. Γιατί δεν επισκευάζαμε αλλά αγοράζαμε. Θα αναπτυχθεί ξανά η βιοτεχνία που είχε σβήσει. Θα μπορέσομε να κατασκευάζομε εμείς αυτά τα προϊόντα. Άλλωστε είχαμε πριν την είσοδο μας στο Ευρώ ένα σωρό βιοτεχνίες. Πειραϊκή – Πατραϊκή τα καλύτερα λινά υφάσματα , σεντόνια Βικτώρια, Ιρλάνδα, Νο 104 τραπεζομάντηλα. Τέλεια ποιότητα, ομορφιά, φινέτσα. Ηλεκτρικά Είδη ,Πίτσος, IZOLA Εσκιμώ και τόσες άλλες βιοτεχνίες που φρόντισαν να μας τις κλείσουν. Πρώτα απ’ όλα έκαναν εκείνο τον νόμο για το ΦΠΑ που μπορούσαν να βγουν στο εξωτερικό οι βιοτεχνίες για να μην πληρώνουν ΦΠΑ και τις έδιωξαν από δω.

Αλλά και παπούτσια και ρούχα και όλα θα μπορούμε να τα παράγομε και όχι να τα εισάγομε. Άλλωστε οι γενιές αυτές των παιδιών των ανέργων είναι όλα μορφωμένα, έχουν πολλές γνώσεις , έχουν μυαλό για να κατασκευάσουν ότι χρειάζεται με μαθηματική ακρίβεια και τελειότητα.

Πάμε τώρα στον Τουρισμό.

Χαράς ευαγγέλια για όσους εισάγουν εδώ Τουρισμό. Οι Ευρωπαίοι θα έρχονται με την διαφορά του νομίσματος σχεδόν τζάμπα εδώ. Αν τώρα είναι φτηνά, με την δραχμή θα είναι τζάμπα για τους λαούς που θα έχουν Ευρώ. Και εμείς, με την δραχμή θα έχομε την δυνατότητα ν’ ανεβάσομε τις τιμές με σχέση το τώρα. Δηλαδή να πληρωνόμαστε καλά ενώ για τους Ευρωπαίους θα είναι σχεδόν τζάμπα οι διακοπές. Και έτσι, πιο πολλοί Γερμανοί φορολογούμενοι και Γάλλοι και Ιταλοί και όλοι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Θα εφαρμόσομε λοιπόν στην πράξη το όνειρο της «Ευρώπης των Λαών» και όχι της Ευρώπης των Δύο Ταχυτήτων και της Ευρώπης των μονοπωλίων που βιώνομε τώρα και όλοι οι λαοί όταν λειτουργούν ως άτομα και όχι ως θεσμοί και σύνολα είναι αξιαγάπητοι. Και οι Γερμανοί και οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι και οι Άραβες και όλοι ως άτομα είναι εντελώς διαφορετικοί απ’ ότι ως πολιτικά ή θρησκευτικά σύνολα. Και είναι αλήθεια ωραίο, όταν προσφέρεις φιλία, φιλοξενία, και βρίσκεις ομοιότητες και κοινό τρόπο σκέψης με όλους τους ανθρώπους. Ας γυρίσομε λοιπόν στην δραχμή που δεν είναι ανταγωνιστική και έτσι χωρίς ανταγωνισμούς ας ζήσουμε αγαπημένοι με όλους τους ανθρώπους, με όλους τους λαούς. Χωρίς μίση και ανταγωνισμού. Άλλωστε πόσο θα ζήσομε όλοι. Και μείς, και ο Σόϊμπλε με το πείσμα του και τα νάϊν του και η Λαγκάρντ και όλοι. Προς τι ο παραλογισμός.

Ο καθένας ας είναι κουμανταδόρος στο σπίτι του για να περνάμε όλοι καλά. Και αντί να μαγειρεύετε συνωμοσίες και υπερκέρδη ελάτε εδώ, με την δραχμούλα μας να σας μαγειρεύομε αρνάκι καπαμά, ή με αγριαγκινάρες αυγολέμονο, όπου να ‘ναι είναι η εποχή τους, καλτσουνάκια και κρεατότουρτες και γαλακτομπούρεκα βρε αδελφέ, να γλυκάνει το στόμα σας. Να μην έχει χώρο για τόση κακία, τόση πίκρα . Αμάν πια!!

Άντε, και σας περιμένομε με την δραχμή να σας φιλοξενήσομε. Θα περάσετε ωραία. Θα δείτε πόσο φιλόξενοι είμαστε. Θ’ ανοίξει η καρδούλα σας που τώρα είναι μαύρη.

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...